Tradicionalna 3. manifestacija “Adventski ceker“ otvorena je u subotu u Buzinu, a na njoj sudjeluje 20-ak poljoprivrednih proizvođača sa sjedištem u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te ekološki proizvođači i proizvođači s oznakom “Plavi ceker“.
Organizator Adventskog cekera, koji u trgovačkom centru “Supernova” u Buzinu traje do 24. prosinca, je zagrebački Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.
Ovogodišnje izdanje Adventskog cekera okuplja brojne domaće proizvođače iz različitih dijelova Hrvatske – od Zagrebačke i Varaždinske županije do Dalmacije, Banovine i Podravine. Posjetitelji na jednom mjestu mogu pronaći vrhunske prehrambene proizvode, blagdanske poklon-pakete i rukotvorine nastale iz dugogodišnje obiteljske tradicije, ali i suvremenih ekoloških praksi.
Kako su istaknuli organizatori, Grad Zagreb tom manifestacijom želi pomoći domaćim poljoprivrednim proizvođačima u plasmanu njihovih proizvoda u adventsko vrijeme, a potrošačima prezentirati i učiniti dostupnima domaće poljoprivredne proizvode s dodanom kvalitetom kao što su džemovi, pekmezi, suhomesnati proizvodi, sirevi i dr..
“Uvjereni smo da je i ovo prilika kako bi se još jednom pokazalo da naši potrošači, pri odluci o kupnji, vode sve više brigu da svoj novac usmjere na kupnju domaćih proizvoda”, istaknuli su.
I to je, kako su dodali, jedan od način da sačuvamo proizvodnju i zaustavimo negativne trendove u gospodarstvu.
Tijekom proteklih godina značajno je porasla nabava hrane putem dostave od domaćih OPG-ova, pokrenute su brojne tražilice hrane koje nude domaće proizvode, te brojne manifestacije koje promoviraju kratke lance opskrbe.
“Smatramo kako je od iznimne važnosti i da se sada pojača još više promocija domaće proizvodnje te da svi zajedno damo svoj doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva”, naglasili su na otvorenju predstavnici Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.
Zajedničko svim izlagačima jest naglasak na domaću proizvodnju, kratke lance opskrbe i očuvanje lokalnih tradicija. Manifestacija je tako i ove godine više od sajma, ona je presjek hrvatske male proizvodnje u blagdanskom ruhu.
“Plavi ceker“ je oznaka namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih na području Republike Hrvatske kao što su med, sirupi, sokovi, džemovi, pekmezi, sirevi, suhomesnati proizvodi itd.
Tim projektom Grad Zagreb želi pomoći malim i srednjim proizvođačima u plasmanu njihovih proizvoda na zagrebačko tržište. Oznaka jamči potrošaču da se radi o domaćem, kvalitetnom, visokovrijednom i provjerenom proizvodu.
Krajem 2019. objavljen je prvi javni poziv za dodjelu oznake “Plavi ceker“, a danas 65 proizvođača ima oznaku za ukupno 145 proizvoda.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu