Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Vinari zadovoljni: Kvaliteta grožđa odlična, rodnost velika

Autor: Poslovni dnevnik
18. rujan 2025. u 13:25
Podijeli članak —
Ove godine imamo standardnu berbu, u normalnim uvjetima, kaže Vlado Krauthaker/Sandra Šimunović/PIXSELL

Možemo reći da ove godine imamo standardnu berbu, u normalnim uvjetima, kaže Krauthaker.

Za razliku od prošlogodišnjih vremenskih ekstrema koji su doveli do najranije berbe dosad, 2025. je normalna vinogradarska godina, rodnost grožđa je velika, a ulazni parametri vrhunski pa bi vino moglo biti za pamćenje, kažu neki od najpoznatijih hrvatskih vinara.

Čuveni slavonski vinar Vlado Krauthaker podsjeća kako je prošla godina zbog izražene suše i bolesti u vinogradima bila prilično izazovna za sve vinare i vinogradare, dodavši da je ove godine sve drugačije. “Možemo reći da ove godine imamo standardnu berbu, u normalnim uvjetima”, kaže Krauthaker za Hinu.

Dodaje da se, ovisno o sorti, tempira optimalno vrijeme za berbu. Čekaju se sladori, kalkulira s početkom berbe od pozicije do pozicije. Rodnost u vinogradima je velika, neusporediva s nekoliko prošlih sezona, ističe Krauthaker.

“Činjenica je da imamo normalnu godinu i to je dobro nakon ekstrema iz prošlih godina. Lani smo s berbom završili 6. rujna, a sada smo otprilike na polovici. Mislim da ćemo s berbom završiti oko 1. listopada. To je nešto na što smo desetljećima navikli, to je neko normalno vrijeme”, dodaje.

Kvaliteta grožđa je, prema njegovim riječima, odlična, rodnost je velika i sada će se najveći dio posla morati odraditi u podrumima. “Ove godine alkoholi su niži, 12 do 13 posto, što je dobro jer tržište traži lakša vina. Vino će biti dobro bude li se pazilo u podrumima pa treba maksimalno poštovat sve procedure”, rekao je.

Krauthaker, međutim, upozorava da vinogradari i vinari u požeško-kutjevačkom vinogorju imaju problem s radnom snagom. “Iz godine u godinu veliki je problem s beračima. Nedostaje radnika, a sada imamo dosta berača iz Azije – Nepala i Indije”, rekao je. Kaže da berače plaća devet eura po satu. Zaključuje kako je ove godine zadovoljan, sve teče standardnim rutama, a vino bi moglo biti zaista dobro.

Autor: Poslovni dnevnik
18. rujan 2025. u 13:25
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close