Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Poljoprivreda i prerađivači čine 6% BDP-a, a ipak uvozimo hranu

Autor: ivicva
11. rujan 2024. u 12:34
Podijeli članak —
Predstavnici HUP-a u Koprivnici - predsjednik Mihael Furjan i glavna direktorica Irena Weber/Goran Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj je prehrambeno-prerađivački sektor vodeća industrijska branša.

Večernji list kao organizator i Podravka kao suorganizator konferencije “Hrvatska kakvu trebamo” otvorili su dijalog o značaju prehrambene industrije u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

U Hrvatskoj je prehrambeno-prerađivački sektor vodeća industrijska branša, a unatoč tome što poljoprivreda i prehrambeno-prerađivačka industrija zajedno čine šest posto ukupnog domaćeg BDP-a, Hrvatska je desetljećima i neto uvoznica hrane.

Večernji list kao organizator i Podravka kao suorganizator konferencije “Hrvatska kakvu trebamo” otvorili su dijalog o značaju prehrambene industrije u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

U Hrvatskoj je prehrambeno-prerađivački sektor vodeća industrijska branša, a unatoč tome što poljoprivreda i prehrambeno-prerađivačka industrija zajedno čine šest posto ukupnog domaćeg BDP-a, Hrvatska je desetljećima i neto uvoznica hrane.

Konferencijom na temu “Hrana kao geopolitičko i strateško pitanje”, a koja je jučer održana u Koprivnici, pokušalo se odgovoriti na pitanje može li Hrvatska iskoristiti svoj povoljan geografski položaj i klimatsko okruženje kako bi smanjila ovisnost o uvozu, povećala produktivnost i postala konkurentnija. O tome se raspravljalo na panelu, te u intervjuu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

U današnjem globalnom okruženju hrana, kao i ugljikovodici, postaju sve važniji faktor u geopolitičkim previranjima, a i izloženost klimatskim promjenama u kombinaciji s epidemiološkim poremećajima i ratovima, snažno utječe na produktivnost u proizvodnji i preradi hrane, na njezinu dostupnost, a u konačnici i na cijenu koju plaćaju kupci. Samodostatnost, to je riječ koja sve više dobiva na težini kad se govori o energiji i – hrani.

Autor: ivicva
11. rujan 2024. u 12:34
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close