Ovih dana sa slavonskih polja stižu loše vijesti o truljenju šećerne repe, što je zagorčalo berbu svima uključenima u ovu proizvodnju, a naravno i preradi šećera koja se obavlja samo u jednoj preostaloj šećerani u Županji. Promjenjive vremenske prilike, a ovu su godinu obilježile i suše i poplave, te u samom finišu nezapamćene temperature, izazvale su gljivice ispod površine tla, deformaciju korijenja i pad šećera, što će drastično srezati i rezultate u ovoj godini. Zbog toga je u pravi trenutak došla jučerašnja odluka Vlade o usvajanju programa potpora za očuvanje proizvodnje šećerne repe za razdoblje od 2023. do 2027., kojim će u tom vremenu proizvođačima biti osigurano 6,5 milijuna eura bespovratnih sredstava. Po godini raspodjeljivat će se najviše 1,3 milijuna eura, i to svim proizvođačima za prvih 40 hektara površine pod repom po 530 eura po hektaru, a onima koji imaju od 40 do 200 hektara moći će dobiti 330 eura, dok će potpora za one s površinom iznad 200 hektara iznositi 130 eura po hektaru. Procjena je Vlade da će mjeru koristiti između 400 i 500 proizvođača.
Tim petogodišnjim programom računa se na zaustavljanje sada već alarmantnog pada interesa proizvođača i površina pod šećernom repom koju se nekad nazivalo kraljicom ratarskih kultura, ali je zbog njezine zahtjevnosti, kao i europske politike u proizvodnji šećera koja nije išla na ruku domaćoj proizvodnji, u zadnjih 15 godina doživjela pravi slom. Broj zasijanih površina više je nego prepolovljen, a posljedično su i dugogodišnji konkurenti u preradi ‘zakopali sjekire’ i tri šećerane udružili su u jednu, Hrvatsku industriju šećera (HIŠ).
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu