Neotvorena boca vina može trajati godinama, a većina vina postaje još bolja s godinama. Međutim, čim otvorite bocu, drastično skraćujete životni vijek ovog alkoholnog pića. Kada dijelite svoj omiljeni cabernet sauvignon sa svojim gostima na večeri ili za donosite lagani pinot sivi na piknik svojim prijateljima i planirate popiti cijelu bocu do kraja, to ne bi trebao biti problem. Ali, za one večeri kada poželite samo čašu ili dvije, može vam se činiti da ćete morati baciti ostatak boce ili da žrtvujete okus ako je ne popijete odmah. Srećom, ako znate što vam je činiti, svojem vinu lako možete produljiti rok trajanja nakon što je već otvoreno.
Prije nego što krenemo sa savjetima i trikovima kako produljiti trajnost vina, najbolje je razumjeti zašto se ova vrsta alkohola tako brzo pokvari nakon što se otvori. Vino se proizvodi od fermentiranog soka od grožđa, što je proces koji uključuje kvasac koji pretvara šećere u soku u etanol (alkohol) i ugljični dioksid (mjehuriće!). U neotvorenoj boci fermentirano vino može stajati dugo. Ali nakon što uklonite čep, piće odmah postaje izloženo kisiku, započinjući proces poznat kao “oksidacija “. To može uzrokovati brže kvarenje vina, piše Eat This, Not That., a prenosi N1.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu