Srbija među pedeset najvećih proizvođača duhana na svijetu

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2023. u 05:47
Foto: Shutterstock

Sličnu površinu pod nasadima duhana ima Japan, čija je teritorij od Srbije veći više od četiri puta.

Prema podacima Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization – FAO) iz 2021. godine, Srbija se sa oko 6.500 hektara pod duhanom, nalazi na 42. mjestu po proizvodnji ove kulture na svijetu.

Kako se navodi na web stranici Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, usporedbe radi, sličnu površinu pod nasadima duhana ima Japan, čija je teritorij od Srbije veći više od četiri puta, kao i Meksiko, sa teritorijem skoro 25 puta većim od Srbije, prenosi N1.

Iza Makedonije
Kada je riječ o zemljama u okruženju, najveći proizvođač je Sjeverna Makedonija, koja se sa 16.600 hektara nalazi na visokom 19. mjestu ove liste. Vlada Sjeverne Makedonije je 2020. godine potrošila oko 32 milijuna američkih dolara na subvencije za duhan.

Svjetska zdravstvena organizacija, zajedno sa zemljama članicama, obilježila je 31. svibnja kao Svjetski dan bez duhana. Tema ovogodišnje globalne kampanje je “Uzgajamo hranu, a ne duhan”, koja za cilj ima isticanje dugoročne važnosti uzgoja održivih i hranljivih poljoprivrednih kultura umjesto duhana, što u aktualnom, jako složenom trenutku za planet i društvo, posebno dobiva na značaju.

Na web stranici srpskog Zavoda navodi se da je globalna kriza kada je riječ o osiguravanju hrane u porastu – potaknuta sukobima, klimatskim promjenama, utjecajem pandemije korona virusa, kao i neizbježnim posljedicama rata u Ukrajini.

6500

hektara nasada pod duhanom ima Srbija, prema podacima FAO-a iz 2021.

“Zbog svega spomenutog, rastu cijene goriva, gnojiva i hrane. U takvoj situaciji, uzgoj i proizvodnja duhana predstavljaju samo dodatni teret nikada riješenom problemu gladi u svijetu, već ozbiljno narušenoj životnoj sredini i zabrinjavajućem trendu klimatskih promjena. Svjedoci smo da je u ovom trenutku rekordnih 349 milijuna ljudi na svijetu u čak 79 zemalja, ugroženo zbog nesigurnosti u opskrbi hranom, i to najviše u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, uključujući 30 zemalja afričkog kontinenta”, navode iz Zavoda.

Dodaju da mnoge od ovih zemalja ogromne površine plodne zemlje koriste za uzgoj duhana umjesto za proizvodnju drugih biljnih kultura značajnih za ishranu stanovništva.v Trenutno se duhan uzgaja u preko 125 zemalja, na površini od oko četiri milijuna hektara, što je teritorija veća od Ruande. Najveći uzgajivači lista duhana na svijetu su Kina, Indija i Brazil, koje zajedno pokrivaju preko 55 posto ukupnih površina pod ovom kulturom.

Subvencije izdašne
Prosječan prinos duhana je oko 1800 kilograma po hektaru, a najveći otkupljivač ovdje je tvrtka JTI iz Sente. Subvencioniraju proizvođače duhana i osiguravaju sredstva za cjelokupnu proizvodnju.

“Garantiramo otkup, jamčimo stalnu kontrolu cijena, tako da dok ne platimo proizvođačima, gledamo troškove proizvodnje kako bismo imali održivu proizvodnju. Dajemo novac za proizvodnju i dajemo dugoročne kredite od tri do sedam godina, dajemo novac za proizvodnju i dajemo dugoročne kredite od tri do sedam godina. “ kaže za Radioteleviziju Srbije Aleksandar Živkov, direktor JTI Senta.

Tvornica u Senti je ove godine ugovorila proizvodnju duhana s više od 330 poljoprivrednih gospodarstava u Srbiji. Za uzgoj duhana potrebna je dozvola koju daje Republička uprava za duhan, a ove biljke u našoj zemlji ima oko 6.500 hektara.

Komentirajte prvi

New Report

Close