Ovogodišnja cijena srpske maline oko 300 dinara za kilogram

Autor: Miroslav Kuskunović , 12. svibanj 2023. u 05:47
Foto: SHUTTERSTOCK

Mnogi još uvijek nisu naplatili prošlogodišnju malinu pa teže ide isplata prema malinarima.

Berba malina u ariljskom kraju počinje za oko mjesec dana i sve se češće postavlja pitanje, nakon, za malinare odlične 2022. godine, kakvu će cijenu ove godine ponuditi vlasnici hladnjača.

“O cijeni maline ne želim licitirati jer je još uvijek rano, ali prema nekim predviđanjima, malina će se plaćati 300 dinara uz tendenciju rasta cijene do kraja berbe.

Očekujemo da će malinari ponovo moći birati hoće li zatvoren račun na tih 300 dinara ili da idu na otvoren račun, dobiju možda veću cijenu ali da dijele rizik sa vlasnicima hladnjača. Prošle godine se isplatilo ići na zatvorenu cijenu ali je pitanje da li će hladnjačari to prihvatiti ove godine”, kaže Dobrivoje Radović, predsjednik Asocijacije malinara Srbije, prenosi Tanjug.

Napominje da još ima dosta malinara kojima hladnjače nisu isplatile prošlogodišnji urod, pa će i ovogodišnja isplata biti teška.

Mnogi još uvijek nisu naplatili prošlogodišnju malinu pa teže ide isplata prema malinarima. Početna otkupna cijena će ove god biti daleko niža i uzimat ćemo na otvoren račun, da vidimo gdje je tko u ovoj priči, jer ne možemo više dozvoliti da gubimo 50 posto, ističe Radović.

“Drugi razlog je što nitko nema ni mogućnosti da unaprijed i po fiksnoj cijeni plati nešto što je unaprijed neizvjesno i nesigurno. Zato sam siguran da se mora vratiti ono što je ranije bilo, kad se išlo na otvoren račun.

Tada smo rizik snosili svi, od proizvođača do vlasnika hladnjača i tada nitko nije gubio. A sada su hladnjačari apsolutni gubitnici u većini slučajeva kada govorimo o malini”, kaže jedan vlasnik hladnjače koji je želio da ostane anoniman.

On dodaje da je situacija sa drugim proizvodima, prije svega kupinom i višnjom daleko bolja jer je cijena stabilnija i rizik je manji.

Kako bi uspjele preživjeti teško stanje na tržištu, mnogi vlasnici hladnjača su spas potražili kod banaka, u kreditima i različitim aranžmanima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close