Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Nutricionist otkrio kolike su (ne)zdrave prehrambene navike Hrvata: “Tko može pojesti više je krivi model”

Autor: Poslovni.hr
09. travanj 2023. u 13:57
Podijeli članak —
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Već sada imamo vrlo visok postotak pretilosti među mladima što je kamen koji se kotrlja i dočekati će nas za 10 do 15 godina, ako ne i ranije”, kaže.

Je li moguće usvojiti zdrave prehrambene navike odabirući namirnice koje su zdrave, a povoljne? Koliko su (ne)zdrave prehrambene navike Hrvata? Gost na N1 televiziji bio je Branimir Dolibašić, nutricionist čije savjete možete čitati i na Nutriskop blogu.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

“Hrvatska po parametrima debljine, kroničnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma ne stoji dobro. Kultura hranjenja ne bi se trebala odnositi na količinu i stres se može rješavati na drugačije načine. Utjeha u hrani i odgađanje, potreba da se neki društveni događaj ovjeri tako da ako smo se prejeli, onda je dobar… Sve to nije dobro”, kaže Dolibašić.

Je li moguće usvojiti zdrave prehrambene navike odabirući namirnice koje su zdrave, a povoljne? Koliko su (ne)zdrave prehrambene navike Hrvata? Gost na N1 televiziji bio je Branimir Dolibašić, nutricionist čije savjete možete čitati i na Nutriskop blogu.

“Hrvatska po parametrima debljine, kroničnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma ne stoji dobro. Kultura hranjenja ne bi se trebala odnositi na količinu i stres se može rješavati na drugačije načine. Utjeha u hrani i odgađanje, potreba da se neki društveni događaj ovjeri tako da ako smo se prejeli, onda je dobar… Sve to nije dobro”, kaže Dolibašić.

Ističe da hrana ne smije biti izvor sreće i na neki način bježanje od stvarnosti.

“Tko može pojesti više je krivi model, a taj će se društveni standard prenositi na mlađe generacije. Već sada imamo vrlo visok postotak pretilosti među mladima što je kamen koji se kotrlja i dočekati će nas za 10 do 15 godina, ako ne i ranije”, kaže.

Ima i nekoliko savjeta za Uskrs i blagdanski stol:

“Prvo, ne treba za samim stolom napraviti pogrešku, treba smanjiti opterećenje nepotrebnom hranom. Učinkovit način je da se dodaje više povrća – rotkvice, luk, mlada salata, drugo mlado i lisnato povrće. Više toga na tanjur kako bismo smanjili opterećenje težim namirnicima. Drugi način je da se ne trpamo kolačima nakon jela. I ne miješati alkohol uz sve to. Pustite neko vrijeme, kojih pola sata, razgovarajte i onda tek uzmite kolače. Naravno, korisno je poslije i otići u šetnju”, rekao je Dolibašić.

Autor: Poslovni.hr
09. travanj 2023. u 13:57
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close