Europska komisija Googleu odobrila kupnju Photomatha

Autor: Josipa Ban , 29. ožujak 2023. u 07:00
P. Glebov/PIXSELL

Akvizicija Photomatha od strane Googlea ne dovodi do narušavanja tržišnog natjecanja, zaključila je Europska komisija nakon provedenog istraživanja tržišta. Ovom su odlukom stečeni uvjeti za realizaciju ugovora o preuzimanju koji su Google i Photomath potpisali u svibnju prošle godine. Iznos za koji Google kupuje Photomath još uvijek nije poznat.

Europska je komisija, odnosno njezina Glavna uprava za tržišno natjecanje, odobrila Googleovu kupnju Photomatha.

“Komisija je zaključila da transakcija ne dovodi do narušavanja tržišnog natjecanja na Europskom ekonomskom prostoru”, piše u odluci Komisije. Ovom su odlukom stečeni uvjeti za realizaciju ugovora o preuzimanju, a koji su Google i Photomath potpisali još u svibnju 2022.

Bit će to, ujedno, jedna od najvećih akvizicija domaće tehnološke kompanije. A riječ je o kompaniji koju je Damir Sabol osnovao 2016., a koja je razvila aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka.

Odobrenje je ovog preuzimanja od europskog regulatornog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja Google tražio 21. veljače, a odluka je danas napokon donesena.

Iznos za koji je Google kupio jednu od najuspješnijih domaćih aplikacija, koja je preuzeta čak 300 milijuna puta još uvijek nije poznat, no nagađa se da se radi o akviziciji koja bi mogla biti jedna od najvećih u domaćem tehnološkom sektoru. Za sada još uvijek najveća je preuzimanje proizvođača videoigara Nanobita od švedskog Stillfronta 2020. za 148 milijuna dolara.

Kompanija Photomath registrirana je u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, ali i u SAD-u. Domaća je podružnica, prema podacima Poslovne Hrvatske u 2021. ostvarila 5,85 milijuna eura prihoda. Također, Damir Sabol je u šest godina privukao sveukupno 29 milijuna dolara investicija. Posljednja, ona Menlo Venturesa, GSV Venturesa, Learn Capitala, Cherubic Venturesa i Goodwater Capitala, od prije dvije godine bila je vrijedna 23 milijuna dolara.

Ovo je već treća kompanija koju je Sabol osnovao i razvio te druga koju je prodao. Prva je bila Iskon koji je za 100 milijuna kuna prodao Hrvatskom Telekomu. Potom je osnovao Microblink, koji se bavi razvojem mobilnog skeniranja dokumenata, a kao njegov spinoff nastao je upravo Photomath. U Microblink je 2020. 60 milijuna dolara uložio Silversmith Capital Partnersa, no Sabor je ostao suvlasnik ove kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close