Inicijativa burzi za razvoj Unije tržišta kapitala

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2023. u 22:00
Zagrebačka burza pridružila se inicijativi europskih pandana/IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Projekt je odgovor na prijedlog Europske komisije o pružanju podataka o vlasničkim instrumentima koje bi doprinijelo razvoju Unije tržišta kapitala.

Četrnaest europskih grupa burzi, prisutnih u 26 država članica Europske unije, uključujući Zagrebačku burzu, objavilo je u četvrtak zajedničku inicijativu za sudjelovanje u budućem procesu odabira za pružanje konsolidiranih podataka o trgovanju za vlasničke instrumente u EU.

Projekt je odgovor na prijedlog Europske komisije o pružanju podataka o vlasničkim instrumentima koje bi doprinijelo razvoju Unije tržišta kapitala, stoji u priopćenju.

”Burze koje sudjeluju, kamen temeljac financijskih tržišta diljem Europe s desetljećima iskustva u upravljanju kritičnom tržišnom infrastrukturom, potpisale su pismo namjere o osnivanju zajedničkog pothvata koji će procijeniti i pripremiti prijavu kao pružatelj konsolidiranih podataka o trgovanju (CTP) u budućem procesu odabira”, ističe se i dodaje da su sudionici priznati stručnjaci za pružanje pouzdanih i visokokvalitetnih tržišnih podataka i dobro pozicionirani za brzu i učinkovitu isporuku CT-a, prema najvišim operativnim standardima.

Projekt će se usredotočiti na pružanje CT-a dizajniranog za pružanje sveobuhvatnog, standardiziranog i dosljednog izvora tržišnih podataka i nastojat će surađivati s regulatorima u svrhu razvijanja optimalnog rješenja za ulagače.

Putem ovog zajedničkog pothvata, burze koje sudjeluju, kao ključni igrači u ekosustavu tržišta kapitala EU-a, “ponavljaju svoju predanost poticanju otvorene strateške autonomije EU-a”.

Komentirajte prvi

New Report

Close