Gorušica koju možete naći i pod imenima slačica, vrzina, mustarda ili muštarda biljka je iz porodica krstašica. Kod nas se uzgajaju bijela i crna, a u Indiji raste smeđa. Kao začin se koriste sjemenke koje zamirišu tek kad se usitne ili samelju. Imaju karakterističan oštar i ljutkast okus, sličan okusu rotkvice, a najčešće se koristi za proizvodnju senfa. Osim gorušice, za senf se koriste i estragon, crvena paprika i slično, piše Pun kufer.
Postoje razne vrste senfa, a jedan od najpoznatijih je dijonski senf kojeg možete okusiti u francuskim klasičnim jelima. Pravi se od crne gorušice s vinom i začinima. Meaux senf je ljući, a radi se od smjese usitnjene i mljevene crne gorušice i vinskog octa. Američkom senfu boju daje kurkuma, a engleski mu je sličan, samo ljući. Njemački senf najčešće se radi od crne gorušice i vinskog octa, a ljutina mu varira.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu