Kriptomjenjačnica ECD dobila licencu za trgovanje

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2023. u 07:00
Ispunjenje zakonskih uvjeta dokazuje kredibilitet kriptomjenjačnice ECD/T: Miletić/PIXSELL

ECD mjenjačnica postoji od 2012. i omogućuje kupnju i prodaju digitalne imovine (kriptovaluta), njihovu razmjenu, konzultacije, edukaciju.

Kriptomjenjačnica ECD, čije je poslovno ime MCM 965 d.o.o. iz Beograda, jedna je od dvije tvrtke koje su dobile licencu za bavljenje trgovinom kriptovalutama, javlja portal eKapija.com za koji je Marko Matanović, COO ECD-a, izjavio da je bilo potrebno zadovoljiti uvjete određene Zakonom o digitalnoj imovini.

– Ispunjenje postavljenih uvjeta dokazuje kredibilitet i ozbiljnost pravne osobe. Potrebno je kreirati i dostaviti niz procedura, postaviti prijedlog odgovarajuće organizacione sheme, definirati odgovarajuće uloge u timu i zaposliti osobe s relevantnim znanjima.

Bitni su protokoli upravljanja rizicima i kontrole svih internih procesa što je iznimno kompleksan posao. Trajanje analize predmeta više od godinu dana ukazuje na složenost. Rezultat je da sada pouzdano znamo u praksi što je sve potrebno uraditi da bi se dobila dozvola – navodi Marko Matanović.

ECD mjenjačnica postoji od 2012. godine i omogućuje kupnju i prodaju digitalne imovine (kriptovaluta), njihovu razmjenu, konzultacije, edukaciju. Sve usluge koje su im novom dozvolom omogućene pružali su i ranije.

– Zakon o digitalnoj imovini donijet je u prosincu 2020. godine, a stupio je na snagu u lipnju 2021. Svi pravni subjekti koji su pružali usluge u vezi s digitalnom imovinom prije lipnja 2021. ako su do tog datuma predali zahtjev za apliciranje za dozvolu, mogli su nastaviti s radom i tijekom procesa obrade zahtjeva. S obzirom na to da je dozvola izdata, nastavljamo samo s onim što smo radili i ranije.

Kupnja i prodaja kriptovaluta za dinare nastavlja biti dostupna i za fizičke i za pravne osobe. Tu je i mogućnost čuvanja kriptovaluta na ECD Walletu – pojašnjava Matanović i napominje da se još čeka dozvola Komisije za vrijednosne papire, druge institucije koja uz Narodnu banku Srbije regulira ovo područje.

Komentirajte prvi

New Report

Close