Prognoze MMF-a nisu dobre i pokazuju pesimističan scenarij, evo što čeka Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2022. u 08:32
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prognoze MMF-a nisu dobre i pokazuju pesimističan scenarij. Očekuje se da bi globalna ekonomija mogla usporiti na 6.1 posto u 2021., na 3.1 posto u 2022., a u 2023. godini 2.7 posto.

Problem je što je to usporavanje široko rasprostranjeno. Trećina svjetske ekonomije mogla bi zabilježiti „tehničku recesiju”, odnosno dva uzastopna kvartala kontrakcije ekonomske aktivnosti, rekao je za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog ekonomist Matej Bule iz HNB-a.

Dodatan je problem što je usporavanje ekonomije istodobno popraćeno snažnim inflacijskim pritiscima, istaknuo je. Dodaje kako se Hrvatska s tim trenutno bolje nosi nego nekakve usporedive zemlje.

“Sve ide u smjeru normalizacije inflacijskih pritisaka”

“Imali smo dvoznamenkast rast u 2021. godini, u 2022. očekuje se rast od 5,6 posto, no za 2023. godinu sve relevantne institucije očekuju snažno usporavanje gospodarstva”, rekao je i dodao kako se u idućoj godini očekuje rast od 1 posto.

Kaže da će kretanje inflacije ovisiti o nizu čimbenika. Prije svega o kretanju cijena sirovina na svjetskom tržištu. Osnovna pretpostavka normalizacije inflacijskih pritisaka u sljedećoj godini je da je cjenovni vrhunac cijena sirovina iz 2020. Kako kaže, za sada cijene idu u tom smjeru.

Komentirajte prvi

New Report

Close