Vinogradari u RS vrlo zadovoljni kvalitetom grožđa

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2022. u 22:00
Najveći broj vinograda nalazi se u Hercegovini jer je to idealno područje za uzgoj grožđa/I. Galović/PIXSELL

Iako će prinosi biti nešto manji, kvaliteta grožđa je nikad bolja, a to je ono što je potrebno za kvalitetno vino.

Suša ove godine nije loše utjecala na sve voće, povoljna je bila za grožđe, a prema riječima vinogradara, iako će prinosi biti nešto manji, kvaliteta grožđa je nikad bolja, a to je ono što je potrebno za kvalitetno vino.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, rekao je za Nezavisne novine da je ova godina izuzetno povoljna za vinogradare.

“Ova godina je vinogradarima ponudila sve što im treba, smatram da je prošla godina također bila dobra, ali ova će biti dvostruka bolja”, rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, najveći broj vinograda nalazi se u Hercegovini jer je to idealno područje za vinogradarstvo.

Radovan Vukoje, vlasnik vinarije Vukoje iz Trebinja, za Nezavisne novine ističe da je ovogodišnja kvaliteta grožđa odlična. Kako je dodao, sustave za navodnjavanje koristili su kada je dolazilo do nedostatka vode.

“Naša vinarija je poznata kao proizvođač najboljih vina, a najbolje vino dobit ćete upravo od kvalitetnog grožđa”, objasnio je Vukoje.

Prema njegovim riječima, sigurno je da će berba ove godine biti jedna od najboljih.

“Berba je polako krenula, mi smo i ovim prvim rezultatima vrlo zadovoljni”, ističe Vukoje, dodajući da su sve sorte jednako dobro rodile, a da se kraj berbe očekuje krajem listopada.

Iz vinarije Jungić iz Čelinca kažu da berba u njihovim vinogradima treba početi uskoro.

“Berba još nije krenula zbog loših vremenskih uvjeta, ali čim vrijeme bude stabilnije očekujemo početak ovogodišnje berbe”, rekli su iz te vinarije, dodajući da nisu imali problema s vinovom lozom.

Kako su dodali, dok ne završi berba ne mogu sa sigurnošću reći koje sorte su najbolje rodile, ali očekuju dobar prinos svih sorti.

Komentirajte prvi

New Report

Close