Meso istarskog goveda postalo je toliko cijenjeno da se i oni onkraj zakona pokušavaju na njemu okoristiti. Običnu junetinu znaju prodavati pod imenom istarskog goveda, čime dovode u zabludu konzumente, a oni na tome zgrću novac koji je zarađen na kaznenom djelu. Naime, cijena mesa istarskog goveda viša je 20-ak posto od junetine, a skuplje je i od teletine. I to ne bez razloga, piše Glas Istre.
Poznata je činjenica da je istarsko govedo bilo pred izumiranjem dok ga Istarska županija, uz pomoć Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i naravno uzgajivača, nije kroz svoj program uspjela spasiti. Danas govorimo o ukupnoj populaciji od 2.500 grla. Oko 250 grla godišnje, i to isključivo muške populacije, završava u klaonicama, od čega AZRRI stavlja na tržište, što kao dozrelo meso, što kao prerađevine, 200-tinjak grla. Riječ je o količini koja tom mesu daje notu ekskluzivnosti, jer se s njom ne može nikako govoriti o masovnoj proizvodnji, koju nitko ni ne želi stvoriti, barem ne u slučaju istarskog goveda.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu