Svijet novca
Svijet novca

Najgori mjesec na burzi od izbijanja pandemije 2020.

Mjesečni pregled tržišta kapitala.

Poslovni dnevnik
27. svibanj 2022. u 10:12
Europski indeksi nešto su bolje prošli od američkih, pa je njemački DAX u travnju pao 2,2 posto/Reuters

S&P 500 indeks u travnju je pao 8,8 posto, a Nasdaq čak 13,26 posto. Tako je travanj postao najgori mjesec za Wall Street od ožujka 2020, tj. od početka pandemije koronavirusa. Europski indeksi nešto su bolje prošli, pa je njemački DAX pao 2,2 posto, francuski CAC 1,89, dok je britanski FTSE porastao 0,38 posto.

Rezultati kompanija ispod očekivanja i loše makro okruženje, kao što su rast inflacije i usporavanje gospodarskog rasta, rat u Ukrajini, novi lockdown u Kini i problemi s lancem opskrbe, razlozi su za izostanak optimizma na dioničkim tržištima.

FED malo utješio ulagače

Također, rast cijena roba i rast kamatnih stopa negativno su utjecali na povjerenje potrošača, koje je glavni pokretač većine ekonomija. Početkom svibnja FED je objavio novo podizanje kamatnih stopa za 0,5 postotnih bodova. Ipak, svojom je retorikom američka središnja banka dala naslututi da u narednom razdoblju neće biti većeg povećanja kamata (za 0,75 postotnih bodova), što je utješilo ulagače.

S obzirom da u neizvjesnim vremenima ulagači tradicionalno traže zaštitu u dolaru, njegova vrijednost popela se na najviše razine u zadnje dvije godine, najviše od početka pandemije. Gledano prema vrsti imovine, “commoditiies” su ostvarile najbolje povrate prošli mjesec, dok su se tehnološki i sektor komunikacija našli na dnu te ljestivice, a za oba je travanj 2022. donio najlošije rezultate od listopada 2008. godine.

U travnju je počela objava kvartalnih rezultata kompanija. Financijski rezultati za prvo tromjesečje 2022. dosad su nadmašili procjene i porasli su u odnosu na prethodnu godinu, ali su niži u odnosu na rekordne brojke iz četvrtog tromjesečja 2021. Uz gore navedene makroekonomske probleme, to je pridonijelo trendu pada cijena dionica.

Veliki interes investitora prošli mjesec bio je za dionicom Netflixa. Promet tom dionicom na Nasdaqu u travnju je bio preko 200 posto veći u odnosu na mjesec ranije, a cijena je u istom razdoblju pala skoro 50 posto.

Potop tehnoloških dionica

Najveći pad, od čak 35 posto, dogodio se nakon objave kvartalnih rezultata u kojima je objavljeno da je prvi put od 2007. došlo do pada broja korisnika. Većina tehnoloških dionica pridružila se trendu pada. Tako su dionice NVIDIA pale 32,03 posto, Amazona 23,75, a Tesle 19,19 posto. Zanimljivo je da je dionica Twitera u istom razdoblju ostvarila porast cijene od 26,7 posto. Za porast cijene zaslužan je Elon Musk i njegovi planovi o preuzimanju kompanije.

Hrvatske kompanije također su objavile svoje kvartalne rezultate, od kojih većina bilježi poboljšanje. Dio njih objavio je prijedlog dividende, a među njima su Hrvatski Telekom, Adris, Span, Končar, Atlantic Grupa i Podravka. Ukupan promet na zagrebačkoj burzi u travnju je bio 53 posto manji u odnosu na ožujak. Redovan promet pao je 40 posto, dok blok transakcija nije bilo.

Najtrgovanija ja bila dionica Valamar Riviere, a nakon nje dionice Hrvatskog Telekoma, Zagrebačke banke, Podravke i Atlantske Plovidbe. CROBEX je mjesec završio na 2129,32 bodova, što je 1,47% više u odnosu na mjesec ranije. Od sektorskih indeksa, najveći rast zabilježio je CROBEXtransport (7,99%).

* Brokeri Intercapitala

New Report

Close