Evo kako Split može privući 200.000 posjetitelja godišnje

Autor: Poslovni.hr , 23. svibanj 2022. u 11:09
Foto: Pixabay

Njihov prijedloge je da se čitav prostor od uvale Bačvice do POŠK-a zaštiti kao svojevrsni biološki rezervat

Je li žalosno da Split nema svoj akvarij? Odgovor je potvrdan posebice kad se zna da je početkom 90-tih godina, Poglavarstvo uložilo značajna sredstva da se na prostoru gradskog kupališta ‘Bačvice’ sagradi novi namjenski prostor za gradski akvarij.

No, on do danas, nažalost, nije priveden svojoj temeljnoj namjeni, piše More. Vrata budućeg akvarija i dalje stoje zaključana, a prostor se koristio tek nekoliko puta u svrhu izložbi i prezentacija. Nakon zatvaranja akvarija na Marjanu 1986.godine, koji je imao čak 26 bazena te je godišnje bilježio na desetke tisuća posjetitelja, stav je bio da se novi akvarij smjesti negdje blizu centra grada gdje bi imao više posjetitelja i time osigurao sebi samofinanciranje.

I  tako, došla je 2010. godina kada je stigao konkretan prijedlog za akvarij. Ekološko društvo ‘Picigin-Bačvice’ na molbu tadašnjeg direktora ‘Bačvice plaže’, izradilo je idejni prijedlog mogućih sadržaja polivalentnog akvarija. Ideju je sjajno razradioStjepan Jukić, sada umirovljeni znanstveni savjetnik IZOR-a, ujedno i član društva ‘Picigin-Bačvice’.

”Projekt bi uključio, osim akvarija, i malakološku zbirku Bakotić te makete brodova. Dubrovački akvarij, u čiju inicijativu sam također bio uključen, zarađuje oko 100 tisuća kuna godišnje i najposjećeniji je nakon tamošnjih zidina. Za splitski akvarij pomogla bi nekakva javno-privatna inicijativa, ali se Grad mora na nju odlučiti”, Jukićeva je ideja uz procjenu kako bi splitski akvarij na Bačvicama mogao godišnje imati oko 200 tisuća posjetitelja.

Nažalost, ideja se nije pomakla s mrtve točke osim što se za lokaciju gradskog akvarija počela spominjati i oronula zgrada ‘Dalmacijavina’ u Trajektnoj luci.

“Akvarij trebalo aktivirati tako da on ne bude puka turistička atrakcija nego institucija znanstvenog, istraživačkog i edukacijskog karaktera, koja će biti aktivna cijele godine i služiti građanima Splita, a ne samo ljeti u svrhu turizma “, smatraju iz društva ‘Picigin Bačvice’ predlažući da bi i Prirodoslovni muzej zajedno sa Institutom za oceanografiju i ribarstvo trebao preuzeti inicijativu u osmišljavanju i razradi projekta akvarija na Bačvicama.

Njihov prijedloge je da se čitav prostor od uvale Bačvice do POŠK-a zaštiti kao svojevrsni biološki rezervat zbog posejdonije, kamenih grebena u moru, izvora slatke vode, zapravo cijelog staništa koje privlači mnoštvo ptičjeg i životinjskog svijeta.

“Na taj način uz akvarij kao znanstveno-istraživačko-edukacijsko-prezentacijski centar, imali bismo prostor Bačvica kao živu zbirku za razledavanje i proučavanje. Takvom zaštitom Bačvica moguće je dobiti bogat ekosustav s kapitalnim primjercima i velikom koncentracijom riba, koji sam po sebi postaje turistička atrakcija, poput Velikog i Malog jezera na Mljetu”, smatraju u udruzi.

Komentar su dobili i od Lučke uprave Splita. “Lučka uprava Split više nema vremena čekati Grad, te će provesti istraživanje tržišta i raspisati međunarodni natječaj za koncesiju na lučkom području na lukobranu i u zgradi Dalmacijavino kao zaštićenom kulturnom dobru, sukladno svim pozitivnim učka uprava Split više nema vremena čekati Grad, te će provesti istraživanje tržišta i raspisati međunarodni natječaj za koncesiju na lučkom području na lukobranu i u zgradi Dalmacijavino kao zaštićenom kulturnom dobru, sukladno svim pozitivnim propisima i važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji. Natječaj će uključiti i mogućnost razvoja javnih sadržaja u zgradi Dalmacijavino poput akvarija”, odgovorili su iz Lučke uprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close