Svijet novca
Svijet novca

Evo gdje se u Hrvatskoj najviše plaća kriptovalutama

Istražili smo koliki je interes hrvatskih građana za plaćanje digitalnim valutama.

Lucija Špiljak
30. siječanj 2022. u 08:55
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je ulaganje u kriptovalute još uvijek znatno jače od korištenja kriptovaluta za plaćanje koje je još u povojima.

“Plaćanje kriptovalutama u Hrvatskoj tek počinje. Osobno taj način plaćanja koristim na dnevnoj razini, od hrane i pića, goriva, ulaznica za koncerte do bijele tehnike i automobila”, rekao nam je u prosincu prošle godine Nikola Škorić, čelni čovjek Electrocoina, tvrtke koja posreduje u trgovanju kriptovalutama i procesira kripto plaćanja.

Još u povojima, ali…

Tada nam je predstavio najveću suradnju na domaćem tržištu kriptovaluta, onu između Electrocoina i Konzuma koji je kupcima na svojoj web stranici omogućio da robu plaćaju kriptovalutama preko Electrocoinova PayCeka, prvog hrvatskog payment procesora za kriptovalute. No, koliki je interes građana za ovom mogućnosti?

Uroš Kalinić, član Uprave Konzuma za financije i IT, slaže se da je ovakav način plaćanja još u povojima, no otkrio nam je da u Konzumu gotovo svakodnevno bilježe plaćanje kriptovalutama u svojoj internetskoj prodavaonici.

”Fizičke i pravne osobe, vlasnici kriptovaluta, mogu kupovati i plaćati namirnice, higijenske i kućanske potrepštine te druge proizvode iz ponude Konzumove online prodavaonice s više od 12.000 artikala.

2

mjeseca trajao je proces uvođenja plaćanja kriptovalutama u Tifonu

Očekujemo povećavanje interesa, kao što je uostalom bio slučaj i s plaćanjem karticama te drugim inovacijama, poput npr. korištenja samonaplatnih i cashless samonaplatnih blagajni ili podrške za plaćanje kroz aplikacije Google i Apple Pay.

Plaćanje kriptovalutama trenutačno je moguće u online prodavaonici, a uskoro tu mogućnost uvodimo i u ostale prodavaonice diljem Hrvatske. U Konzumu se neprestano trudimo da našim kupcima ponudimo nove mogućnosti i tehnologije”, kaže Kalinić.

Projekt su realizirali u svega nekoliko mjeseci, a iskustvo kupnje u njihovoj internetskoj prodavaonici, kao i plaćanje kriptovalutama, jednostavno je i slično kartičnom plaćanju. “Pri završetku odabira proizvoda kupac može odabrati opciju plaćanja kriptovalutama te će mu sustav ponuditi listu onih koje su dostupne.

Nakon odabira željene kriptovalute prikazuje se iznos u njezinoj protuvrijednosti te generira QR kod i adresa za uplatu, nakon čega kupac jednostavno skenira QR kod isključivo osobnim kriptonovčanikom.

Potvrdom transakcije izvršit će plaćanje te na e-mail stiže potvrda transakcije iz sustava PayCek našeg partnera Electrocoina, dok će kupcu račun za plaćenu uslugu ili proizvod poslati Konzum”, pojašnjava Kalinić.

Vlasnika Electrocoina, Nikola Škorić i financijski direktor Konzuma Uroš Kalinić/Tomislav Miletic/PIXSELL

Svi računi u Konzumu fiskaliziraju se u skladu s regulativom, pa tako i oni plaćeni kriptovalutama. Kalinić pritom napominje da Konzum ni u jednom trenutku nema izravan doticaj s kriptovalutama te da, kada je riječ o volatilnosti koja je specifična za kriptovalute, kupci nemaju rizika jer je rizik Electrocoin preuzeo na sebe.

Naime, kupcima je fiksiran tečaj na 15 minuta koliko traje i jamstveni rok za izvršenje uplate u Konzumovoj internetskoj prodavaonici. “Cjelokupan proces kupnje i plaćanja kriptovalutama, osim što je siguran, za kupca je i jako jednostavan, što je bio jedan od preduvjeta da se upustimo u ovakav revolucionaran pothvat”, ističe Uroš Kalinić.

Predvode stranci

U taj se pothvat prije Konzuma upustio Tifon koji je na svojim benzinskim postajama uveo mogućnost plaćanja kriptovalutama od 2. veljače prošle godine. Iz Tifona kažu da je od tada do danas broj transakcija na mjesečnoj razini u stalnom porastu.

Značajan rast primijetili su tijekom ljetnih mjeseci dolaskom stranih turista, no to su, kažu, i očekivali jer su u inozemstvu kriptovalute popularnije sredstvo plaćanja. “Ipak, moramo istaknuti da kroz izvještaje vidimo da su kriptovalute u sve većoj upotrebi i kod domaćih kupaca, što je dobar rezultat uzimajući u obzir da je broj kupaca koji koriste kriptovalute još uvijek relativno nizak na domaćem tržištu.

Također, veoma je interesantan podatak da se kriptovalutama najviše kupovalo na lokacijama na autocesti prema našoj obali u oba smjera, zatim Zagrebu i svim prodajnim mjestima u Slavoniji što nas je ugodno iznenadilo”, kažu iz Tifona.

Proces uvođenja mogućnosti plaćanja kriptovalutama bio je jednostavan i trajao je svega dva mjeseca. Najprije su definirali cijeli proces unutar tvrtke koji podrazumijeva plaćanje na blagajni, fiskalizaciju i izdavanje računa, transfer podataka u izvještajni sustav, praćenje uplata s PayCek platforme i završna knjiženja u ERP-u.

Drugi korak je razvoj, tj. integracija PayCeka u interni maloprodajni sustav pomoću API sučelja koji je razvio Electrocoin.

12

tisuća artikala u Konzumovoj trgovini dostupno je za plaćanje kriptovalutama

Treći korak podrazumijeva detaljno testiranje u kojem su se ispravljali otkriveni nedostaci. U četvrtom koraku su kreirali profile na PayCek platformi i povezali s blagajnama. Završni, peti korak bio je puštanje usluge u produkciju.

”Transakcije se fiskaliziraju na isti način kao i sve ostale transakcije uz napomenu da se prilikom slanja podataka u fiskalni sustav Porezne uprave, pod vrstom plaćanja treba navesti ‘Ostalo’.

Tifon ne prima kriptovalute, već to za nas radi PayCek platforma, koja kupcu kriptovalutu mijenja u hrvatske kune prilikom naplate računa i Tifon za svoje proizvode/usluge odmah dobije kune. Slijedom navedenog logično je da se takve transakcije označavaju kao ‘Ostalo’ pod vrstom plaćanja što je i napomenuto na maloprodajnom računu koji izdajemo kupcu”, kažu iz Tifona.

No prije svih u ovaj je pothvat krenuo Grad Sveta Nedelja. Među prvima u svijetu uveli su mogućnost plaćanja komunalne naknade kriptovalutama.

”Razlog za to je usmjerenost prema modernim tehnologijama, kao i praćenja zahtjeva tržišta. Pri tome prvenstveno mislimo na velik broj uspješnih poduzetnika koji djeluju na području našeg grada poput Rimac Automobila, Greyp Bikes, Medical Intertradea, Sancta Domenice i mnogih drugih.

Također, cilj je stvoriti mogućnosti za daljnji razvoj IT industrije u RH te jednako tako privući poduzeća da budu u korak s vremenom u kojem je nedvojbeno svijet kriptovaluta, odnosno blockchain tehnologije jedan od pokretača razvoja. U ovom trenutku Grad Sveta Nedelja zaprimo je nekolicinu uplata, što je razumljivo s obzirom na to da se na kriptovalute gleda kroz prizmu mogućnosti ulaganja.

Transakcija započinje na web stranici Grada Svete Nedelje gdje se popune svi osobni podaci, a nakon toga odabire se sekcija plaćanja, te se potom korisnika spaja na platni sustav PayCek gdje korisnik ima mogućnost odabrati jednu od nekoliko kriptovaluta (poput BTC, ETH, XLM, BCH, XRP, DAI, EOS, USDT, USDC, BUSD, SOL).

Nakon odabira kriptovalute, spajamo se na vlastiti tzv. wallet (primjerice Exodus), odabiremo opciju slanje kriptovaluta i unesemo adresu walleta zaprimljenu u platnom sustavu PayCek. Grad Sveta Nedelja potom zaprima uplatu u kunama, s obzirom na je konverzija napravljena putem gore navedenog sustava”, pojasnili su nam iz Grada Svete Nedelje. Premda je još sve u povojima, možda, kako je Škorić rekao, plaćanje kriptovalutama u Hrvatskoj tek počinje.

New Report

Close