Norveška vlada privremeno zaustavila rusko preuzimanje Rolls-Royceove kompanije koja je dobavljač za njezinu vojsku

Autor: Tomislav Pili , 09. ožujak 2021. u 22:00
Rolls-Royce prodao bi Bergen Engines grupaciji TMH za 150 milijuna eura/REUTERS

Sigurnosna situacija zahtijeva od nas da pozorno pratimo strana ulaganja u strateškim industrijama, izjavila je ministrica pravosuđa Monica Maeland.

Norveška vlada privremeno je zaustavila planiranu prodaju imovine britanskog proizvođača mlaznih i brodskih motora Rolls-Royce kompaniji u ruskom vlasništvu dok ne procijeni sigurnosne implikacije te transakcije na njezinu ratnu mornaricu, objavilo je u utorak ministarstvo pravosuđa iz Osla.

Naime, sigurnosna agencija NSM procijenit će kakav će utjecaj imati najavljena prodaja tvrtke Bergen Engines kompaniji u vlasništvu ruske grupacije TMH.

Bergen Engines proizvodi plinske turbine i dizelske motore koji se koriste za proizvodnju električne energije i pogon brodova. Kompanija je jedan od dobavljača norveške ratne mornarice, a zapošljava 950 ljudi.

Tijekom 2019. Bergen Engines ostvario je prihod od 239 milijuna funti, otkrio je Rolls-Royce kada je najavio prodaju tvrtke. Za kompaniju je TMH ponudio 150 milijuna eura.

Međutim, norveška ministrica pravosuđa Monica Maeland na konferenciji za novinare je istaknula kako postoji značajna nesigurnost vezano za interese nacionalne sigurnosti u ovoj transakciji, i ta nesigurnost mora biti razriješena, prenosi Reuters.

“Ne znamo koje ćemo zaključke izvući”, kazala je Maeland u kontekstu najavljene sigurnosne provjere. Iako Norveška pozdravlja strana ulaganja, ona moraju biti uravnotežena prema potencijalnim prijetnjama nacionalnoj sigurnosti, pojasnilo je ministarstvo.

“Sigurnosna situacija zahtijeva od nas da pozorno pratimo strana ulaganja u strateškim industrijama”, kazala je Maeland. Ministrica je dodala kako o ovom pitanju namjerava izvijestiti i zastupnike tamošnjeg parlamenta.

Dok traje sigurnosna provjera, bilo kakva dubinska analiza poslovanja kompanije od strane ruskog kupca mora biti suspendirana, dodalo je ministarstvo.

Rolls-Royce je prodaju norveške tvrtke najavio 4. veljače u sklopu plana prodaje imovine koji bi tom proizvođaču avionskih i brodskih motora trebala pomoći da prebrodi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Glasnogovornik kompanije objasnio je kako je Rolls-Royce na vrijeme izvijestio norvešku vladu o planu prodaje Bergen Enginesa.

“Unatoč tome shvaćamo da norveška vlada sada želi dodatno istražiti tu prodaju i Rolls-Royce će surađivati na sve moguće načine u toj provjeri.

Kako se od nas zahtijevalo, zaustavili smo proces prodaje”, kazao je glasnogovornik. Sudeći po reakciji na Londonskoj burzi, investitori nisu najbolje primili ovu vijest.

Oko podneva vrijednost dionica Rolls-Roycea bila je 0,9 posto niža dok je indeks FTSE 100 bilježio rast od 0,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close