Europske dionice u porastu, ulagači očekuju “plavi val” u američkom Senatu

Autor: Ana Blašković , 06. siječanj 2021. u 22:00
Burze u zelenom’, no s oprezom se čekaju vijesti o izborima u SAD-u/SHUTTERSTOCK

Cijene dionicama naftnih kompanija, poput BP-a, Royal Dutch Shella i Totala bilježe rast nakon rekordnog skoka nafte.

Europske dionice porasle su u srijedu, a glavnina dobitaka odnosila se na ekonomski osjetljive sektore poput energetike i banaka.

Istovremeno, investitori s oprezom iščekuju vijesti o izborima američkoj saveznoj državi Georgiji nakon kojih bi Demokrati mogli odnijeti prevagu u Senatu čime izglednim postaje veći ekonomski paket pomoći u SAD-u.

Paneuropski STOXX 600 indeks porastao je 0,4 posto, britanski FTSE 100 na vrijednosti dobio 0,8 posto, a njemački DAX 0,3 posto, prenosi Reuters.

Cijene dionicama naftnih kompanija, poput BP-a, Royal Dutch Shella i Totala bilježe rast nakon rekordnog skoka nafte od veljače na krilima najave Saudijske Arabije da će smanjiti proizvodnju više od očekivanja.

Najveće dobitke bilježe dionice banaka, do 2,5 posto, dok su ostali ciklični sektori, kao proizvođači automobila i osiguravatelji, na vrijednosti dobili više od jedan posto. U američkoj saveznoj državi Georgiji još traje prebrojavanje glasova na izborima za Senat.

Prema procjenama CNN-a, demokrat Raphael Warnock postat će prvi crni senator iz Georgije. Demokratska kontrola nad Senatom time bi ovisila o jednom glasu, odnosno o pobjedi demokrata Jona Ossoffa koji trenutno vodi pred republikancem Davidom Perduom.

Svjetske burze već su u cijene ugradile očekivanja “plavog vala” – demokratsku kontrulu – u Senatu koji bi osim većeg stimulusa ekonomiji mogla donijeti strožu korporativnu regulativu i više poreze. Zagrebačka burza na Sv. tri kralja nije radila.

Komentirajte prvi

New Report

Close