Nova velika akcija: Na velikom broju lokacija promet će nadzirati maksimalan broj policajaca

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2020. u 11:21
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tijekom devet mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradala 4 mopedista, 41 vozač motocikala i 2 putnika na motociklu odnosno, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Policija nastavlja s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, no ovog vikenda imaju i savjet za sve sudionike u prometu, piše HAK.

Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa:

– uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti

– uređaji za nadzor brzine

– testeri za droge

– uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.

Stradavanja mopedista i motociklista

Tijekom devet mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradala 4 mopedista, 41 vozač motocikala i 2 putnika na motociklu odnosno, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Poruka mopedistima i motociklistima je da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju, obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Poruka vozačima ostalih vozila je da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na: raskrižjima, prilikom uključivanja u promet, skretanja i prestrojavanja.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

– pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

– vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

– za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Potrebno je ponovno upozoriti vozače da:

– u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;

– ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);

– da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;

– da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.);

– da ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno.

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu možete pročitati OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close