Kreće izbor za Gospodarstvenika i Gospodarski događaj 2020. godine

Autor: Večernji list/Poslovni dnevnik , 21. listopad 2020. u 22:00
Finale izbora je početkom prosinca. Lani je pred uzvanicima nastupala violončelistica Ana Rucner/BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Ove godine to je posebno važno zbog aktualne pandemije koronavirusa i s time povezane gospodarske i zdravstvene krize.

Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata.

To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, također svjesni svoje uloge u društvu, prije četiri godine pokrenu izbor za Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine..

Na ovaj način želi se umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike.

Stručni žiri

Ove godine to je posebno važno zbog aktualne pandemije koronavirusa i s time povezane gospodarske i zdravstvene krize. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj.

Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku, a što je unatrag nekoliko godina posebno bolna tema.

Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. Večernji list i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinili su ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, čime smo postali promotor izvrsnosti i uspješnosti.

Završnica ovog projekta bit će početkom prosinca kada će se dobitnicima dodjeljivati nagrade u četiri kategorije. Najprestižnija nagrada u poslovnom sektoru svakako će biti ona za gospodarstvenika godine kojeg će odabrati stručni žiri na temelju objektivnih kriterija.

Na isti će način biti odabran i gospodarski događaj godine. Istovjetne nagrade dodjeljivat će se po izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, što će manje ovisiti o stvarnim poslovnim pokazateljima, a više će biti pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija i poduzetnik uživaju u javnosti. Čitatelji koji će sudjelovati u glasovanju svojom će participacijom imati mogućnost osvojiti vrijedne nagrade.

I čitatelji glasaju

Kriterij za laureate bit će da njihovo poslovanje presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali isto tako da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu te da pokreće nove ekonomske trendove.

Osnovni su kriteriji: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. Izbor će se provesti tako da će svaki član stručnog žirija predložiti pet gospodarstvenika i gospodarskih događaja koji su obilježili godinu i to tako da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet.

Oni s najviše bodova u konačnici će biti proglašeni pobjednicima. Pet gospodarstvenika i pet događaja s najviše osvojenih bodova istodobno će biti ponuđeni i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na glasanje.

Oni s najviše glasova ponijet će titulu Gospodarstvenika, odnosno Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

U prvom izboru, 2016. godine, za gospodarstvenika godine izabran je Ante Vlahović iz Adris Grupe, a zanimljivo je da su ga u odvojenim postupcima za laureata izabrali i čitatelji i stručni žiri.

Prije tri godine titulu najboljeg po izboru čitatelja ponio je Željko Kukurin, čelnik turističke tvrtke Valamar Riviera, dok je stručni žiri gospodarstvenikom godine proglasio inovatora i predvodnika e-mobilnosti Matu Rimca.

U izboru 2018. godine najboljima su proglašeni Ante Vlahović i Marin Pucar, čelnici Adris Grupe i Podravke. Gospodarstvenik godine lani je bio Mate Rimac.

Komentirajte prvi

New Report

Close