Korona kriza donijela je, između ostalog, potrese na globalnom tržištu mesa i znatni pad cijena od 8,6 posto u svibnju u odnosu na 2019. Premda je pad cijena pogodio sve kategorije mesa, najviše je pogođena proizvodnje piletine u kojoj je cijena pala gotovo 12 posto, slijedi svinjetina s više od 9 posto, dok je najmanji pad zabilježen kod junetine, 4%. Kakav će efekt klizanje cijena u svijetu imati na hrvatske proizvođače mesa i mesnih prerađevina još je neizvjesno, no Croatiastočar upozorava na velik pad cijena mesa u EU pa bi uskoro moglo uslijediti preplavljanje domaćeg tržišta jeftinim europskim viškovima, upozorava se u analizi Smartera, konzultantske kuće specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju.
U Europi je cijena svinjskih polovica na godišnjoj razini pala za 14,7%, dok je u Hrvatskoj pad bio osjetno blaži dosegnuvši 6,2%, što znači da je cijena svinjetine u RH u prosjeku 7% viša nego u EU. “Koliko god ova razlika, koja je išla u korist naših farmera, imala pozitivan efekt na našu proizvodnju, ona je istovremeno značila da su domaći farmeri nekonkurentni u odnosu na cijene svinjetine iz EU, odnosno da će viškovi proizvedenog mesa u ostatku EU vrlo brzo završiti na hrvatskom tržištu i ‘srušiti’ domaće cijene mesa. Što se tiče cijena junećih polovica, one nisu slijedile iste trendove, kao ni cijene svinjetine, već su došle na razinu od čak 8% ispod cijena u odnosu na EU prosjek“, ističu se u analizi.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu