Vranac u Plantažama beru radnici iz Sj. Makedonije i Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 03. rujan 2020. u 21:59
Foto: SHUTTERSTOCK

Berba vranca traje 40-ak dana.

Crnogorska kompanija Plantaže prošlog tjedna počela je berbu grožđa vranac, koji je njihova dominantna vinska sorta.

Dušan Kankaraš, direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama, rekao je Pobjedi da su planirali prinos od 17 milijuna kilograma vinskog grožđa, od čega osam milijuna kilograma vranca. Berba vranca traje 40-ak dana. Kankaraš je objasnio da je berba vinskog grožđa na Ćemovskom polju jedan od najvećih vinogradarskih poslova u Europi, jer je to najveći vinograd u jednoj cjelini.

On je naveo da je na berbi angažirano šest kombajna, 530 radnika, oko 30 teških kamiona i 20-ak traktora. Površine pod vinskim grožđem zauzimaju 2141 hektar, od čega vranac zauzima 1200 hektara.

“Mehaniziranom i ručnom berbom dnevno se ubere oko 600.000 kilograma vinskog grožđa i dosadašnji rezultati pokazuju da ćemo se, kada je riječ o vrancu, primaknuti planiranom prinosu, međutim kod bijelih vinskih sorti imali smo podbačaj od 30 do 35 posto od planiranog prinosa”, rekao je Kankaraš. Slabiji prinos bijelih vinskih sorti rezultat je niskih temperatura, kad je loza bila u fazi cvjetanja.

Kankaraš je naveo da su i uz nedostatka radne snage ove godine uspjeli sve agrotehničke mjere obaviti na vrijeme. Upravo je nedostatak radne snage za branje grožđa jedan od najvećih problema s kojim se posljednjih godina susreću Plantaže.

Ove godine je zbog epidemiološke sutuacije izazvane koronavirusom taj problem bio još veći. “Dosta radnika koji su ranijih godina dolazili iz Sjeverne Makedonije i Srbije ove godine otkazali su dolazak, tako da smo pred početak berbe bili u nedoumici kako uopće obaviti berbu”, dodao je Kankaraš.

Zbog toga su odlučili kombajnima ubrati više grožđa nego ranijih godina. Međutim, stari nasadi vinograda ne podržavaju mehaniziranu berbu, tako da je zaposleno 530 radnika.

“Od tih 530 radnika 200 je iz Crne Gore, a 330 radnika je stiglo iz Sjeverne Makedonije i Srbije”, rekao je Kankaraš.

Zbog dolaska radnika neće biti potrebno da se u berbu uključe i radnici iz administracije Plantaža, koji su zbog nedostatka radne snage ove godine ubrali 40 tona breskve.

Komentirajte prvi

New Report

Close