Naknadni radovi na autocesti mogli bi stajati još 22 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2020. u 08:00
Prema osnovnom ugovoru, gradnja 41 kilometra prve dionice autoceste trebala je stajati 809 milijuna eura/SHUTTERSTOCK

Aneks bi trebalo potpisati do kraja rujna, jer je 30. rujan sadašnji rok za završetak radova.

Novi naknadni radovi na crnogorskoj autocesti mogli bi stajati još 22 milijuna eura, a preostali poslovi teško mogu biti završeni do novog, trećeg, roka, lipnja sljedeće godine, procijenio je izvor Vijesti uključen u realizaciju projekta.

Iz Ministarstva prometa i ureda premijera Duška Markovića ne odgovaraju na pitanja o dodatnim troškovima i novim rokovima, o čemu već četiri mjeseci pregovaraju s izvođačem radova kineskom kompanijom CRBC.

Novi aneks ugovora, prema informacijama Vijesti, ostavljen je za poslije izbora. Aneks bi trebalo potpisati do kraja rujna, jer je 30. rujan sadašnji rok za završetak radova. Budući da je do sada vladajuća koalicija izgubila izbore, aneks bi mogla razmatrati nova vlada.

“CRBC se poziva na to da je zbog netočnih podataka koje je dobio od crnogorske strane, kao što su geološke podloge i osobine terena, imao izvanredne rashode i da su određene poslove morali raditi dva puta. Dio tih zahtjeva pokazuje se opravdanim.

Osnovnim ugovorom predviđeno je da radovi mogu iznositi do 10% osnovnog ugovora što bi bilo 80 milijuna eura. Sadašnjim tumačenjem Ministarstva, izgradnja elektromreža, koju su zaboravili unijeti u osnovni ugovor, a koja će stajati 38,3 milijuna eura, ne računa se u dodatne poslove jer su je ugovorili s Monteputem i CGES-om.

Tako da dosadašnji uknjiženi dodatni radovi s oko 50 milijuna eura ostavljaju prostor da se mogu ubaciti novi dodatni radovi do granice predviđene osnovnim ugovorom”, rekao je sugovornik Vijesti. S novim rokom kašnjenje će biti duže od dvije godine.

Prema osnovnom ugovoru, gradnja 41 kilometra prve dionice autoceste trebala je stajati 809 milijuna eura, ali uz dodatne radove, tečajne razlike i druge troškove, konačna cijena mogla bi biti 1,3 milijarde eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tak im i treba kad nisu angažirali Tehniku i IGH. Glupost uvijek ima svoju cijenu.

New Report

Close