Pandemija gasi brojne male i srednje privatne tvrtke na Kosovu

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2020. u 22:00
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Daljnja isplata paketa pomoći gospodarstvu ovisi o usvajanja rebalansa proračuna koji je u skupštinskoj proceduri nakon usvajanja u prvom čitanju.

Iz udruge Poslovna komora Kosova ukazuju da su se mnoge male tvrtke na Kosovu suočile s velikim poteškoćama zbog pandemije koronavirusa.

Navode da je Kosovo jedina zemlja u regiji koja još uvijek nije provela fiskalni paket pomoći za vrijeme pandemije, niti osigurala paket za ekonomski oporavak, pa su tvrtke i dalje bez izravne potpore vlade, piše Radio Slobodna Europa.

Armend Gashi iz Prizrena od 1995. godine vodi obiteljsku tvrtku Vali Group koja proizvodi građevinski materijal, boje i ljepila. Poslovanje mu ugroženo zbog pandemije koronavirusa. Zapošljava oko 20 radnika i do sada je od vlade Kosova dobio samo subvencije za isplatu jedne plaće radnicima od 170 eura po osobi.

Saša Sekulić iz Gračanice pokraj Prištine bavi se proizvodnjom slatkiša. Aplicirao je za pomoć koju je vlada Kosova predvidjela za male poduzetnike ali nije dobio nikakav odgovor.

Do početka pandemije imao je šest radnika, dva su otišla na prisilni odmor, a ostali rade sedam dana mjesečno jer je pala potražnja za njegovim proizvodima. “Mislim da ćemo biti u toliko teškoj situaciji da će to biti borba za preživljavanje”, kaže Sekulić.

Velik broj nezaposlenih

Krajem ožujka, vlada bivšeg premijera Albina Kurtija usvojila je paket fiskalnih mjera vrijedan oko 180 milijuna eura s ciljem ekonomskog oporavka u vrijeme pandemije.

Paket predviđa i pomoć malim poduzetnicima u obliku subvencija za isplatu plaća radnicima, te pokrivanje troškova za unajmljivanje prostora do 50 posto vrijednosti i pokrivanje doprinosa za mirovine, sve za razdoblje od dva mjeseca.

180

milijuna eura vrijedan je paket fiskalnih mjera kojeg je donijela bivša vlada

Zbog nedostatka novca isplata plaće je obavljena za samo jedan mjesec, dok financijska pomoć za unajmljivanje prostora uopće nije isplaćena. Daljnja isplata paketa ovisi o usvajanja rebalansa proračuna koji je u skupštinskoj proceduri nakon usvajanja u prvom čitanju.

Rebalans proračuna predviđa oko 385 miliijuna eura za paket pomoći, ali i za obnovu gospodarstva. Poreznoj upravi Kosova javilo se 200.000 radnika za subvenciju plaća, a za pomoć u plaćanju najamnine više od 15.000 poduzetnika.

Safet Gërxhaliu, ekonomski stručnjak, navodi da su pandemijom koronavirusa najviše pogođene male i srednje tvrtke u privatnom sektoru, te im je hitno potrebna pomoć vlade.

“U protivnom suočit ćemo se s velikim izazovima, imat ćemo zatvaranja tvrtki i velik broj nezaposlenih, a socijalni mir je važan za budućnost Kosova”, objašnjava Gërxhaliu. On ističe i da je Kosovo još uvijek u prvoj početnoj fazi kada je riječ o ekonomskom oporavku u vrijeme pandemije.

Ograničeno kretanje

“Dok su ostale države regije, a i šire, u trećoj ili četvrtoj etapi kada je riječ o podršci privatnom sketoru, mi smo i dalje na početku”, ističe Gërxhaliu. Udruga Poslovna komora Kosova tvrdi da je tvrtkama više nego ikad ranije potrebna ispružena ruka države da bi opstale, zadržale radnike i održale stabilnost poslovanja.

Ističu važnost dodjele sredstava iz fonda za kreditne grantove što bi malim tvrtkama omogućilo nužna sredstva i stvorilo mogućnost za opstanak u teškoj situaciji.

Vlada Kosova je od 6. srpnja počela provoditi nove mjere s ciljem suzbijanja koronavirusa, a na rad poduzetnika najviše utječe ograničeno kretanje građana u pojedinim gradovima, uključujući i Prištinu, te odluka da svi ugostiteljski objekti moraju biti zatvoreni od 21 do 5 sati ujutro.

U međuvremenu, rad ugostiteljskih objekata dopušten je samo onima koji nude usluge na otvorenom i proizvode za konzumaciju kod kuće.

Iz Privredne komore Kosova smatraju da je potrebno oko 600 milijuna eura da bi se nadoknadila ekonomska šteta zbog pandemije.

Komentirajte prvi

New Report

Close