Skupo plaćeni sustav: Česi im naplatili 10 milijuna eura, a ugradili oštećenu opremu koja ne radi

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2020. u 15:00
Bez učinkovitog rada elektrofiltera ne može dobro raditi ni sustav za odsumporavanje

Uprava RiTE Ugljevik mora platiti 100.000 eura za izradu studije koja treba dati odgovor na pitanje što sada poduzeti da bi oštećeno postrojenje dobro radilo.

Elektrofiltersko postrojenja na termoelektrani u Ugljeviku, u Republici Srpskoj, koje je plaćeno oko 20 milijuna maraka (oko 10 milijuna eura), ne radi i ispušta veću koncentraciju štetnih čestica od dopuštenih, jer je izvođač radova, češka kompanija ZVVZ Enven Engineering, ugradila oštećenu opremu.

Skupo plaćeni sustav koji je vlasniku termoelektrane Elektroprivredi Republike Srpske, najvećem proizvođaču struje, trebao riješiti problem s velikim onečišćenjem, te ujedno smanjiti snažan pritisak javnosti i udruga za zaštitu okoliša, ne radi punim kapacitetom, piše portal Capital.ba.

Nisu zadovoljili uvjete

Prema saznanjima portala, nezadovoljni radom elektrofiltera, vodeći ljudi rudnika i termoelektrane (RiTE Ugljevik) prisiljeni su platiti 200.000 maraka (oko 100.000 eura) za izradu studije koja treba dati odgovor na pitanje što učiniti kako bi oštećeno postrojenje proradilo u punom obujmu.

Plan je da se ide u izmjene postojećeg projektnog rješenja, a da se zatim u etapama dođe do funkcionalnog sustava.

Bez učinkovitog rada elektrofiltera ne može dobro raditi niti novoizgrađeni sustav za odsumporavanje plaćen 160 milijuna maraka. Naime, zadatak elektrofiltera je bio da smanji koncentraciju čvrstih čestica ispod 50 miligrama po prostornom metru prije nego što dim i plinovi dođu u postrojenje za odsumporavanje.

Međutim, kako se pokazalo, to je nemoguće jer su vrijednosti čestica daleko iznad očekivanih i dopuštenih.

U jamstvenom testu koji je obavljen prošle godine koncentracije čvrstih čestica na izlazu iz postrojenja bile su od 65,37 do 66,04 miligrama po prostornom metru. U siječnju ove godine bile su i tri puta veće od dopuštenih.

Uprava termoelektrane priznaje da češka kompanija ZVVZ Enven Engineering, koja je projektirala postrojenje nije zadovoljila minimalne uvjete koji su bili propisani.

Sindikat traži odgovornost

Takođe, u dokumentu koji je u posjedu Capitala otkrivaju da su Česi u elektrofiltersko postrojenje ugrađivali oštećenu opremu, zbog čega se pojavio i problem sa strujanjem plina i tlakom.

“Uzrok većeg tlaka od normalnog kroz elektrofilterska postrojenje su oštećenja na opremi koju je izvođač radova isporučio i ugradio, a sve u sklopu jamstvenog razdoblja. Naime, pregledom postrojenja uočeni su propusti na samom postrojenju i oštećenja kompenzatora koja su bila u sklopu isporuke opreme.

Oštećenja na kompezatorima bila su tolika da cijela jedna strana na ulaznim kanalima nije bila zatvorena u dužini od 15 metara što je povećalo protok dimnih plinova kroz elektrofiltersko postrojenje, a samim time i smanjenje u snazi bloka TE Ugljevik”, navode u jednom od dokumenata RiTE Ugljevika.

U veljači ove godine Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik, nakon što je dobila navedenu analizu, pozvala je na odgovornost vodstvo kompanije, s izuzetkom direktora, koji je relativno nedavno preuzeo upravljanje pogonom.

“Pitamo se imate li imalo odgovornosti jer se igrate s milijunskim investicijama. Poštovana gospodo, morat ćete nam dati odgovore na sve dvojbe naznačene u izvještaju.

Tražimo odgovornost za vidno učinjene propuste”, navodi se u sindikalnom zahtjevu za objašnjenje novonastale situacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close