Njemački spasitelj od korone uvrstit će dionice na američkom Nasdaqu u srpnju

Autor: Tomislav Pili , 17. lipanj 2020. u 22:00
Na američkim burzama uvrštenje su razmatrale i njemačke tvrtke BioNtech i Morphosys/REUTERS

Europske biotehnološke kompanije preferiraju američke burze zbog dovoljnog broja ulagača zainteresiranih za taj sektor.

Njemačka farmaceutska tvrtka CureVac u kojoj vlada u Berlinu kupuje značajan udjel kako bi financirala razvoj cjepiva protiv koronavirusa, namjerava vrlo brzo izaći na američki Nasdaq.

Kako piše Reuters koji je imao uvid u dokumente ministarstva financija poslane 15. lipnja odboru za proračun Bundestaga, CureVac će na Nasdaqu uvrstiti dionice već idućeg mjeseca “s obzirom da ima velike kapitalne zahtjeve”.Podsjetimo, njemačka vlada namjerava uložiti 300 milijuna eura kako bi stekla 23 posto udjela u kompaniji koja do sada nije imala uvrštene dionice na nekoj burzi.

Time bi CureVac bio vrednovan na 1,3 milijarde eura. Inače, europske biotehnološke kompanije preferiraju prikupljanje kapitala na Nasdaqu jer američko tržište kapitala nudi kritičnu masu investitora zainteresiranih za biotehnološki sektor, pojašnjavaju analitičari.

1,3

milijarde eura bit će vrednovan CureVac nakon dokapitalizacije koju priprema njemačka vlada

Primjerice, njemačke tvrtke BioNtech i Morphosys nedavno su razmatrale uvrštenje na američkim burzama. Njemačko ministarstvo financija u pismu dodaje i da odluka o stjecanju udjela u CureVacu treba biti brzo donesena zbog zakonskih zahtjeva povezanih s izlaskom na burzu.

Valja naglasiti kako je američka vlada još u ožujku bila zainteresirana za kupnju udjela u toj tvrtki. To je izazvalo priličnu buru u Njemačkoj, a tamošnji političari jasno su naglasili kako žele da CureVac ostane njemački. Ministar gospodarstva Peter Altmaier izjavio je kako vlada želi ojačati biotehnološki sektor u Njemačkoj te da neće utjecati na poslovnu strategiju CureVaca.

“S ovom investicijom želimo dati CureVacu financijsku sigurnost kako bi mogli nastaviti raditi na proizvodnji cjepiva”, izjavio je Altmaier na konferenciji za novinare na kojoj je najavio ulaganje.

Više od 80 posto dionica CureVaca posjeduje Dietmar Hopp, suosnivač softverske kompanije SAP. On je pojasnio da će udjeli postojećih dioničara biti “razvodnjeni” nakon vladine dokapitalizacije. Hopp je istaknuo kako nitko od postojećih dioničara neće prodavati dionice njemačkoj vladi, ističe Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close