Zbog korone Amerikanci štede rekordnih 33 posto plaće

Autor: Tomislav Pili , 31. svibanj 2020. u 21:59
Rekordna štednja logična je posljedica skoka nezaposlenosti, ističu analitičari/REUTERS

Od proglašenja pandemije u ožujku u SAD-u je bez posla ostalo 40 milijuna ljudi.

Zaraza koronavirusa prisilila je Amerikance da štednju povećaju na rekordne razine. Podaci Ureda za ekonomske analize objavljeni u petak pokazali su da je stopa osobne štednje u travnju dosegla rekordnih 33 posto.

Ova stopa pokazuje koliki se udjel raspoloživog dohotka izdvaja za štednju, a travanjska vrijednost nije zabilježena od 60-ih godina kada je ta vladina institucija počela objavljivati taj podatak. Valja naglasiti kako je još u ožujku stopa osobne štednje iznosila 12,7 posto.

Gregory Daco, glavni ekonomist za Ameriku u Oxford Economicsu za CNBC je protumačio kako je iznimna nesigurnost i strah od širenja virusa zauzdala želju Amerikanaca da troše koliko bi uobičajeno trošili.

Prema podacima FactSeta, dosadašnja rekordno visoka stopa zabilježena je u svibnju 1975. godine kada je iznosila 17,3 posto. No, valja naglasiti kako se stopa štednje ranih 70-ih u prosjeku kretala iznad 13 posto. Rekordno suzdržavanje od potrošnje logična je posljedica golemog skoka nezaposlenosti.

Podsjetimo, od proglašenja pandemije u ožujku u SAD-u je bez posla ostalo 40 milijuna ljudi.

No, s obzirom da osobna potrošnja čini dvije trećine američkog gospodarstva, analitičari ističu kako visoka štednja dovodi u pitanje brzinu oporavka. Diane Swonk, glavna ekonomistica u Grant Thorntonu ističe kako je štednja u travnju jedinstvena jer se radi o „prisilnoj štednji“.

Komentirajte prvi

New Report

Close