Mračna strana Adventa: Kućice nemaju dovoljno struje i vode, a plinske boce su posvuda

Autor: Marija Crnjak , 09. siječanj 2020. u 09:30
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Organizacija Adventa je netransparentna i puna propusta, upozoravaju zagrebački ugostitelji.

Zagrebački Advent je s jedne strane turistička atrakcija koja je oživjela grad, no ujedno manifestacija čija je organizacija netransparentna i puna propusta, od sigurnosnih i sanitarnih do gastronomskih, što se hitno treba promijeniti.

Upozorio je to u srijedu  Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, komentirajući za Poslovni dnevnik rezultate zagrebačkog Adventa koji su prema iskustvima ugostitelja podbacili za 10-30 posto u prometu u odnosu na 2018.   Nacionalna udruga ugostitelja od Grada Zagreba stoga traži pravilnik koji će definirati kriterije dobivanja kućica, studiju o lokacijama na kojima ih je moguće postaviti sukladno raspoloživoj infrastrukturi, transparentne natječaje s jasnim kriterijima za dobivanje kućica, te osiguravanje sanitarnih uvjeta i boljih uvjeta za radnike.

Sve to treba biti osigurano najkasnije do Uskrsa ove godine, jer se zahtjevi odnose na sve 'street food' događaje u gradu, koji dijele iste probleme kao i Advent. Sa zahtjevima ugostitelja Medak je početkom prosinca došao pred gradonačelnika Milana Bandića, koji mu je obećao da će se stvari promijeniti. O sastanku koji se održao daleko od medija, usred afere s kućicama u Zagrebu koje se godinama dodjeljuju bez natječaja, izvijestio nas je jučer sam Medak, izrazivši nadu da će se ispuniti obećanja koje je dobio od gradonačelnika. 

"Nama je dosta nereda koji se prelama na leđima ugostitelja, koji iznesu 80 posto Adventa, i svake godine moramo se boriti s brojnim teškoćama, od nedostatka infrastrukture, struje, vode i odvodnje, parkinga za dostavu, neprikladnih uvjeta rada u samim kućicama, pa do činjenice da se kućice dodjeljuju bez reda. Za početak, tražimo da se napravi analiza koja će pokazati gdje je moguće osigurati nam infrastrukturu, koje to lokacije uopće mogu podnijeti Advent," ističe Medak. 

Plinske boce posvuda
Bolja regulacija street food biznisa neizbježna je zbog trendova koje je definirala potražnja te jačanje ponude restorana na cesti koji sve više preuzimaju gastro scenu. Prije 10 godina 3 od 4 pojedena obroka izvan kuće kuhani su u fiksnom restoranu, trenutno je omjer 2 prema 2, a do 2030. godine se predviđa da će biti 3:1 u korist street fooda. 

"To su trendovi, oni nas ne zaobilaze, i Zagreb mora iskoristiti svoju priliku, ali jedino ako će postaviti pravila igre i omogućiti nam rad u skladu sa svim sigurnosnim, sanitarnim i svim ostalim standardima naše struke", ističe Medak. Jedan od najvećih problema ugostitelja na Adventu su nedostatak struje i vode, zbog čega se koriste plinske boce, kojih se po lokaciji skupi stotinjak.

Tekuće vode u kućicama uglavnom nema, što je za pripremu i kuhanje hrane jako problematično, oko lokacija nema javnih zahoda, odvodnje, parkinga za dostavu, što su sve temelji za brojne kazne koje ugostitelji plaćaju za vrijeme Adventa. Kad je u pitanju dodjela kućica, Medak tvrdi da ugostitelji nisu protiv toga da agencije obavljaju organizaciju lokacija.  "Ali smo protiv toga da im se poslovi daju bez natječaja i bilo kakvih kriterija, pa da se ugostiteljstvom bave oni koji o tome nemaju pojma!", upozorava.

Također, veli Medak, žele zdravu konkurenciju, te su protiv toga da im se nameću sponzori, jer neće nikamo doći ako ćemo svi morati točiti isto pivo.  "Tražimo i da se bolje rasporede koeficijenti po kojima uplaćujemo članarinu Turističkoj zajednici Zagreb, jer ne može biti isti koeficijent za restoran u centru grada i na periferiji. Bitna je i raspodjela sredstava TZ-a, koja bi valjda trebala ići u korist onih koji ostvaruju najbolje rezultate", pojašnjava.

Gruba računica 
Inače, prema gruboj računici, Advent je utržio oko 300 milijuna kuna, a ako se računa da je po kućici zaposleno oko troje radnika, bilo je angažirano barem 1000 ljudi.  Ove godine na Adventu je bilo oko 150 ugostitelja u 230 kućica, 70 kućica manje nego lani. 

Medak smatra da ih treba biti još manje, te trebaju biti veće, da primaju 4 do 8 članova osoblja, kako bi se povećala kvaliteta ponude. Iako se službeno broje samo turisti koju su prespavali, ugostitelji tvrde da su najbolji potrošači domaći  gosti. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koga brige, Miki radi što hoće uz blagoslov Plenkija.

Upozorio je na to Juričan!

New Report

Close