U Đakovu je jučer, 5. studenoga, u podne temperatura iznosila 24 Celzijeva stupnja, piše Glas Slavonije. Dok dio sugrađana na južini još uvijek ispija kavu na terasama kafića, Đakovština je zabilježila i prve svinjokolje, poput one u Slobodnoj Vlasti te u općini Levanjska Varoš. U tom je dijelu Đakovštine, istina, zbog tamošnjeg brdovitog i šumovitog terena, temperatura u prosjeku tri do četiri stupnja niža od ravničarskog dijela, no to je i dalje pretoplo vrijeme za osjetljiv posao s mesom kao što je svinjokolja. No, studeni tradicionalno ‘zove‘ na kolinje, dok u Veterinarskoj stanici Đakovo upozoravaju da se ne bi smjelo klati na temperaturi iznad 14 Celzijevih stupnjeva.
– Idealna temperatura za svinjokolju je od 0 do 5 stupnjeva, da bi se meso u 24 sata ohladilo u svojim najdubljim dijelovima – ističe direktor VS-a Đakovo Ante Strmotić. Na kolinju u Slobodnoj Vlasti ‘palo‘ je šest bravaca i trihineloskopski su, dodaje Strmotić, svi u redu. U samom Đakovu prva klanja će, nastavlja Strmotić, uslijediti za približno 10-ak dana, oko 16. studenoga.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu