Porezom na aviokarte 
do novca za ekologiju

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2019. u 22:01
Mjera će se odnositi samo na letove iz Francuske, ne i u nju, Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Avioni znatno premašuju dogovorenu emisiju CO2.

Francuska je objavila da uvodi ekološki porez od 1,50 do 18 eura na zrakoplovne karte od 2020. i tako se pridružila nekolicini europskih zemalja koje su već uvele takve poreze.

Mjera bi trebala od 2020. godišnje donositi 180 milijuna eura koji će se ulagati u ekološkije prijevozne infrastrukture, posebice željezničke.

'Sramota zbog letenja'

Taj porez će se primjenjivati na letove iz Francuske, a ne u Francusku i iznosit će 1,50 eura u ekonomskoj klasi za unutrašnje i europske letove, devet eura za te letove u business klasi, tri eura za letove u ekonomskoj klasi izvan EU , te 18 eura za te letove u business klasi.

Porez se neće odnositi na letove s presjedanjem kao ni na one prema Korzici i prekomorske, objasnila je ministrica prometa Elisabeth Borne na sastanku vijeća za ekološku zaštitu.

 

9eura

takse Francuzima za domaći let u biznis klasi

Prema podacima Europske agencije za okoliš, emisije ugljičnog dioksida (CO2) zrakoplovstva daleko premašuju, s 285 grama po putniku na kilometar, one drugih prijevoznih sredstava. Mreža za klimatske akcije, udruženje protiv klimatskih promjena, ističe da je “kada se uzmu u obzir svi njegovi učinci (CO2, kondenzacija, dušični oksidi), zračni promet odgovoran za pet posto zatopljenja. U Švedskoj je nastao pokret “fiygskam” (sramota zbog letenja), a posljednjih mjeseci zrakoplovstvo je zatrpano kritikama i pozivima na bojkot.

Napredak Slovenije

Stručnjak za zračni promet u nevladinoj organizaciji Transport & Environment , Andrew Murphy, ne vjeruje da će porez od 18 eura odvratiti nekoga od leta zrakoplovom. Napominje da francuski eko porez nije jedinstven i da već postoji u Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Švedskoj i Norveškoj.

Najnaprednija zemlja EU u pogledu eko-poreza je Latvija. Prema Eurostatu oko 11,11 posto fiskalnih prihoda Latvija ostvareno je iz poreza za okoliš. Slovenija i Grčka napreduju s 10,13 posto tj. 9,5 posto fiskalnih prihoda iz poreza za okoliš. Europski prosjek je 5, 97 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close