Državi se u stečaju Uljanika pruža jedinstvena prilika, i to u pogledu samo jednog broda

Autor: Suzana Varošanec , 13. lipanj 2019. u 13:37
Foto: Duško Marušić / Pixsell

U unovčenje se kreće e-dražbom, ali Hrvatska ima pravo odmah izjaviti prijeboj, što prilike i nalažu.

Državi se u stečaju Uljanika i to u pogledu samo jednog broda, pruža jedinstvena prilika da kroz poziciju prvog razlučnog vjerovnika Ministarstva financija i prije sredine ljeta dođe u poziciju vlasnika pa tako i prodavatelja.

Posrijedi je Gradnja 500 – brod jaružalo, koji iako  građen za luksemburško-belgijsku grupaciju Jan de Nul, njegovim otkazivanjem i aktiviranjem državnog jamstva, i dalje je atraktivan zbog sofisticiranosti gradnje i skupih strojeva. Ovo državu tjera da postane vlasnikom broda kako bi ga mogla tržiti, pa iz prodajne cijene nadoknaditi navodno znatan dio, tj. 700 od 900 mil. kn isplaćenog jamstva naručitelju. Ono što se bilježi kao iznimka od pravila, po nekima i presedan, tiče se preskakanja procedura jer se u unovčenje kreće prije prvog ispitnog i izvještajnog ročišta.

Tome se priklonilo više stečajnih tijela, pa i Odbor vjerovnika. Okupljanje svih vjerovnika je 6. rujna, dokad bi po prihvaćenim procjenama nezavisnih stručnjaka vrijednost broda bila umanjena za barem 10-ak milijuna eura, pa je TS u Pazinu odredio prodaju. Još se čeka pravomoćnost rješenja o prodaji, što bi podrazumijevalo da nema zainteresiranih žalitelja te novo ročište 4. srpnja, radi utvrđivanja vrijednosti, načina i uvjeta prodaje jaružala.

Nagađa se da će procjenu vrijednosti raditi Hrvatska brodogradnja Jadranbrod. TS u formi akta na koji se nije moguće žaliti, nakon ročišta nalaže prodaju – po pravilima stečajnog zakona i sustava e-dražbe, no po logici da je svako čekanje kontraproduktivno čini se da do dražbovanja neće doći, već će po pitanju izjave prijeboja država požuriti.

To proizlazi i iz statusa RH kao prvog razlučnog vjerovnika koji ima pravo prvog dana objave sudskog zaključka izjaviti na TS i Finu da prebija tražbinu. Slijedi sudsko rješenje o dosudi u kojem se utvrđuje je li tražbina veća ili manja od utvrđene vrijednosti, a nagađa se da će biti veća. S upisom vlasništva RH može ostvariti svoj interes kao prodavatelj, no isti scenarij se ne očekuje glede ostalih brodova, na kojima je RH također prvi razlučni vjerovnik, pa za njih slijedi dražbovanje u četiri kruga, nakon rujanskog ročišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close