Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Zadrugari napravili novi pelješki pjenušac – Perlicu

Autor: Marta Duić
30. siječanj 2019. u 22:00
Podijeli članak —
Pelješka perlica bit će u ograničenoj seriji, Foto: PD

Proizvod PZ Putniković od autohtone je sorte maraština i nakon degoržiranja u veljači u prodaju kreće na proljeće.

Maraština s juga Dalmacije, ručno brano grožđe, spoj znanja, tehnologije i tradicije rezultirali su novim pjenušavim vinom PZ-a Putniković.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

U pitanju je jedna od najstarijih hrvatskih zadruga s Pelješca, čijih 144 člana u prosjeku napuni ukupno milijun boca vina godišnje. “Naš prvi pjenušac – Pelješku perlicu, berbe 2018., proizvodimo od maraštine tradicionalnom metodom i to u ograničenoj seriji od nekoliko stotina boca. Moći će se kupiti samo u Domu vinarske tradicije, točnije u prostoru naše vinarije”, ističe Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije PZ Putniković. Iako se u Dalmaciji ne proizvodi mnogo pjenušaca, kvalitetom ne zaostaju za ostatkom Hrvatske.

Maraština s juga Dalmacije, ručno brano grožđe, spoj znanja, tehnologije i tradicije rezultirali su novim pjenušavim vinom PZ-a Putniković.

U pitanju je jedna od najstarijih hrvatskih zadruga s Pelješca, čijih 144 člana u prosjeku napuni ukupno milijun boca vina godišnje. “Naš prvi pjenušac – Pelješku perlicu, berbe 2018., proizvodimo od maraštine tradicionalnom metodom i to u ograničenoj seriji od nekoliko stotina boca. Moći će se kupiti samo u Domu vinarske tradicije, točnije u prostoru naše vinarije”, ističe Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije PZ Putniković. Iako se u Dalmaciji ne proizvodi mnogo pjenušaca, kvalitetom ne zaostaju za ostatkom Hrvatske.

“Nakon ručnog branja grožđa obavljena je osnovna fermentacija baznog vina, koje je punjeno u boce za pjenušac na sekundarnu fermentaciju. Degoržiranje će se obaviti početkom veljače, a vino će na proljeće pokazati svoju pravu pjenušavu prirodu. Izbor je pao na maraštinu, koja je od naših tradicionalnih dalmatinskih sorti idealna za proizvodnju lepršavih i laganih pjenušaca. Naše prvo vrhunsko vino punjeno u boce, maraština Sv. Ana, vrlo je tražena na stranom tržištu, osobito njemačkom”, napominje enolog Miro Bezek.

Autor: Marta Duić
30. siječanj 2019. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close