Pappo: ‘Novac nismo uzeli za akviziciju 3. maja’

Autor: Marija Brnić , 11. studeni 2018. u 22:00
Član Uprave DIV-a Darko Pappo/D. Puklavec/PIXSELL

Kredit od EBRD-a i Addika od 30 mil. € nije namijenjen financiranju širenja poslovanja.

Na listi od 60-ak privatnih kompanija i financijskih institucija koje je u 22 godine prisutnosti u Hrvatskoj pratila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najnovija je samoborska grupacija DIV.

Prema objavi na službenim stranicama EBRD-a dugoročnim kreditnim paketom od ukupno 30 milijuna eura u partnerstvu s Addiko bankom uključili su se u podršku daljnjem razvoju DIV-a. Svaka od banaka u tom paketu participira s pozajmicom od 15 milijuna eura, a kako ova objava dolazi baš u vrijeme dok se DIV, u suradnji s talijanskim brodograditeljem Fincantierijem, spominje kao jedan od potencijalnih strateških partnera u restrukturiranju 3. maja, možda i Uljanika, iz DIV-a poručuju kako aranžman ne predviđa potporu u takvom eventualnom projektu.

"Dugoročni kredit nije namijenjen financiranju širenja poslovanja DIV Grupe akvizicijom 3. maja. EBRD je prepoznao DIV Grupu kao poslovni subjekt koji kontinuirano raste i ovim kreditom osiguravaju mu jačanje obrtnog kapitala i tekuće investicije, nabavu opreme i sirovina, kao i restrukturiranje bilance", ističe Darko Pappo, član uprave DIV grupe. Ne krije zadovoljstvo aranžmanom koji će među ostalim omogućiti i refinanciranje ranijih kredita i popraviti rejting tvrtke.

"U poslovnom i  financijskom svijetu uključivanje EBRD-a kao međunarodne financijske institucije u financiranje nekog poslovnog subjekta znak je kroz vrlo složeni i detaljni postupak prepoznavanja kvalitete poslovanja i mogućnosti za daljnji još brži rast i napredak u ovom slučaju DIV Grupe s čime smo veoma ponosni", kaže Pappo. Pregovori za šestogodišnji aranžman s EBRD-om su trajali devet mjeseci razgovaralo, a detalji su, naravno, poslova tajna.

U širenju poslovanja na europska tržišta, jačanju proizvodnih kapaciteta, pa i u konkretnim projektima preuzimanja inozemnih tvrtki, EBRD je posljednjih godina prepoznao kao obećavajuće i pratio Podravku, Jadran Galenski Laboratorij, Atlantic Trade i Orbico grupu, a prije DIV-a ukupno u hrvatskom portfelju ima 201 projekt koje je pratila s 3,7 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close