U Hrvatskoj se godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane, od čega 53 posto u kućanstvima, pa je sustav njezina doniranja nužno unaprijediti, poručeno je sa skupa u Osijeku što ga je u sklopu Svjetskog dana hrane organizirala Hrvatska agencija za hranu (HAH). Prema podacima Eurostata, oko 23 posto stanovništva Europske unije živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, a istodobno se u EU godišnje baci otprilike oko 88 milijuna tona hrane.
Na razini Hrvatske, otprilike 28 posto stanovništva živi u riziku od siromaštva. Na globalnoj razini se baci čak oko trećina hrane godišnje, a prema podacima FAO-a to iznosi oko 1,3 milijarde tona. Količine bačene hrane podjednako su velike u industrijaliziranim zemljama kao i u zemljama u razvoju. Kada se malo dublje uđe u analizu onda je vidljivo da se u zemljama u razvoju 40 posto gubitaka hrane događa nakon žetve i tijekom proizvodnje hrane (loša mehanizacija i tehnologija), dok se u industrijaliziranim zemljama preko 40 posto gubitaka hrane događa na razini prodaje i od strane potrošača.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu