Zbog raskida ugovora, Ingra prvi put na sudu s Alžircima

Autor: Suzana Varošanec , 30. srpanj 2018. u 22:01
Igor Oppenheim, čelnik Ingre/Tomislav Miletić/PIXSELL

Pored Ingre raskidom je pogođena i Tehnika, ali i cijeli niz europskih tvrtki koje su trebale raditi bolnice.

Zagrebačka Ingra najavljuje podizanje tužbe za naknadu štete protiv alžirskog državnog investitora, a s obzirom na činjenicu da je Alžir Ingrino tradicionalno tržište na kojem posluje već 40-ak godina, ujedno ovo je i najava prvog sudskog spora proizišlog iz suradnje na inače brojnim projektima za alžirske investitore. 

Nakanu da svoje pravo istjeruje na lokalnim i međunarodnim sudskim instancama jučer su preko Zagrebačke burze iz Ingre vrlo jasno priopćili, i to navode zato što je investitor svojom jednostranom odlukom, i bez ikakvog obrazloženja i pravne osnove, raskinuo ugovor o gradnji medicinskog objekta u Alžiru.  Riječ je o gradnji bolnice – projektu u kojem uz Ingru sudjeluje i Tehnika, temeljne ugovorene vrijednosti 56 mil. eura iz 2011., za koji je lani sklopljen i aneks ugovora s reguliranim ožujkom 2019. kao rokom dovršetka gradnje te bruto povećanjem od 10,12 mil. eura.

Unatoč raskidu posla, Ingra od sebe otklanja utjecaj na stabilnost poslovanja: naime, navode da će za sve eventualne gubitke po ovoj osnovi izvršiti određena jednokratna rezerviranja u financijskim izvješćima sukladno MSFI te da financijska stabilnost Grupe ovim raskidom neće biti ugrožena. Glavno pitanje koje glasi: "kolika je šteta?", čini se da bi već danas moglo dobiti razjašnjenje, jer kako se neslužbeno doznaje, slijedi objava polugodišnjeg FI u sklopu kojeg će se po nekima naći i knjiženi događaj koji je bitan, a uslijedio je nakon datuma bilance.

Raspetljavanje ovog izvoznog posla u sudskim postupcima već je do izražaja došlo i kroz odluku suda u Parizu, gdje je Ingra ishodila privremenu mjeru zabrane isplate po kontragarancijama francuske banke u korist investitora, nakon čega se investitor odlučio na raskid ugovora. Riječ je o kontragarancijama koje je na poziv francuske banke platio HBOR, i sad je neizvjesnost vezana uz postupanje francuskog suda, tj. hoće li proslijediti iznos alžirskoj strani ili poštivati privremenu mjeru, što bi moglo značiti blokadu do završetka postupka.

Kakogod, slučaj je na više razina u osjetljivoj fazi, pa tako i za Tehniku (koja je preko burze navela i da će eventualni gubici biti iskazani kroz FI sukladno MSFI), a dodatno zanimljiv i zbog zabilježene političke konotacije samog raskida koji navodno tangira više europskih izvođača, a ne samo Ingru. Alžirski investitori na sličan način istodobno su raskinuli ugovore i s ostalim stranim izvođačima, prvenstveno europskim, navodi se u Ingrinom priopćenju, a prema našim izvorima raskinuti su ugovori o gradnji za čak još 6 bolnica u Alžiru.  

Komentirajte prvi

New Report

Close