Kostić otkazuje ugovore o upravljanju hotelima Kempinski?

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 15. lipanj 2018. u 08:00
Foto: PD

Srpski poduzetnik želi veće ovlasti u upravljanju, prije svega novčanim tokovima.

Srpski poduzetnik Miodrag Kostić mogao bi otkazati ugovor o upravljanju hotelima potpisan sa svjetskim hotelijerskim lancem Kempinski, objavio je slovenski portal Siol.net pozivajući se na izvore iz Hrvatske, a kao razlog navodeći Kostićevu želju za većim ovlastima u upravljanju hotelima Kempinski Palace Portorož te Kempinski Hotel Adriatic u Umagu koji je MK Grupa preuzela prošle godine – prije svega novčanim tokovima.

Krediti i posudbe

Sjedište hotelske tvrtke Kempinski nalazi se u Švicarskoj, a na upit Poslovnog dnevnika o mogućem raskidu ugovora odgovorio je Nikola Avram, direktor za hotelijerstvo u MK Grupi. “Kempinski lanac hotela prije svega jako poštujemo, a portoroški Palace jedan je od najljepših hotela u regiji dok je vizija MK Grupe da se slovenski turizam dovede na svjetsku razinu. Tome treba dodati dobre poslovne rezultate hotela koje smo od preuzimanja vrlo unaprijedili. Turizam je dinamičan posao, gdje težimo biti najbolji i održati tempo s konkurentima. Odluka za partnerstvo s Kempinskim je obostrana i ugovorna, tako da mogu reći da smo poslovanjem u Portorožu zadovoljni, ali uvijek postoji mjesta za daljnji napredak”, rekao je Avram. 
Što se tiče otkazivanja ugovora o upravljanju hotelima, pojavila su se nagađanja da Kostić navedene hotele “drži” s ciljem izvlačenja novca iz njih te da je do sada priskrbio 18 milijuna eura.

 

25 milijuna

eura platio je Kostić hotel Kempinski Palace Portorož

Također, u manje od dvije godine Kostić je stekao dvotrećinski udio u Kempinski hotelima, dok se vrijednost transakcije portoroškog Kempinskog procjenjuje na 25 milijuna eura. Siol.net navodi i da je u veljači prošle godine Kostić na račun tvrtke Groton Global sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima platio i 2,5 milijuna kratkoročnih kredita, a ta tvrtka se pokazala i jednim od glavnih financijera sporne akvizicije Energoprojekta u Srbiji.

Ta se kupnja s druge strane povezuje i sa švicarskom tvrtkom Agri Holding koja je povezana s Kostićevim tvrtkama sa sjedištem na Cipru, pisao je 2017. Siol.net kada se prvi put u slovenskom medijskom prostoru pojavila informacija o mogućem raskidu ugovora koju su u MK Grupi tada opovrgli. Nadalje, prošle je godine Kostić iz hotela Portorož posudio više od 15 milijuna eura, a u ožujku ove godine Hotel Palace Portorož je od Sberbanka posudio 15 milijuna eura. Siol.net pretpostavlja da je Kostiću novac potreban za njegove daljnje akvizicije u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, za što mu je, kažu, potrebno oko sto milijuna eura. Nedavno je u javnost dospjela i informacija da Kostić kupuje beogradski hotel Metropol za 45 milijuna eura, a prethodno je otvorio i novosadski Sheraton.

Rekordni prihodi u Portorožu

Prema Kostićevim izjavama Tanjugu, u posljednjem je desetljeću u hotelski biznis unutar svoje grupacije uložio 200 milijuna eura. Hotel Portorož Palace jedan je od najvećih i najluksuznijih na sjevernom Jadranu, a prošle godine ostvario je najbolje rezultate od obnove 2008., odnosno rekordnih 10,5 milijuna eura prihoda od prodaje te više od 800 tisuća eura neto dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close