Na Zagrebačkoj burzi trgovat će se i ugljičnim dioksidom

Autor: Tomislav Pili , 09. travanj 2018. u 13:45
Ivana Gažić postaje jedan od najdugovječnijih kormilara burze/Matija Habljak/PIXSELL

Novim Zakonom o tržištu kapitala emisijske jedinice određene su kao financijski instrumenti.

Uprava Zagrebačke burze dobila je suglasnost regulatora za treći mandat za koji predsjednica Ivana Gažić najavljuje ambiciozne planove.

Na sjednici održanoj u četvrtak Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga dala je zeleno svjetlo za novi mandat do 2022. Gažić i članu Uprave Tomislavu Gračanu.

Fokus na prihodima
Podsjetimo, Gažić i Gračan vode Zagrebačku burzu od 2010. kada je otišao Roberto Motušić koji je burzu vodio od 2006. godine. Motušićev prethodnik Adnan Hafizadić vrlo se kratko zadržao na čelnoj poziciji, a naslijedio je Marinka Papugu koji je bio direktor od 1991. godine. Na pitanje Poslovnog dnevnika što planira u iduće četiri godine, Ivana Gažić kaže kako će fokus u budućem razdoblju biti na kreiranju dodatnih izvora prihoda za burzu, budući da i dalje posluje u uvjetima iznimno niske likvidnosti.

"Usprkos oporavku hrvatskog gospodarstva i pozitivnim trendovima na gotovo svim tržištima u svijetu i bližem okruženju, kriza s Agrokorom značajno je utjecala na hrvatsko tržište, a dugoročne posljedice na povjerenje stranih investitora tek će se vidjeti", kaže Gažić.

"Zagrebačka burza je jedina u okruženju koja je dobila odobrenje za ovlašteni sustav izvještavanja (APA), planiramo dobiti odobrenje za računanje mjerila, kao i odobrenje za upravljanje SME growth tržištem. Novi Zakon o tržištu kapitala, čije se stupanje na snagu očekuje tijekom ove godine, određuje emisijske jedinice kao financijske instrumente kojima će biti moguće trgovati na burzi. Razmatramo mogućnosti kako bismo i ovaj financijski instrument doveli na Zagrebačku burzu", otkriva Gažić.

Vertikalna integracija  
Jedan od najvećih dosadašnjih iskoraka Zagrebačke burze bio je kupnja slovenske burze 2015. godine. Gažić kaže kako dodatnu inozemnu ekspanziju trenutno ne planira. "Međutim, nastavljamo budno pratiti razvoj u regiji i s burzama i s depozitorijima.

Regulativa nas tjera na razmišljanje o konsolidaciji radi značajnog povećanja kompleksnosti i cijene usklađenosti. Pri tom je svakako uvijek aktualna tema tzv. vertikalne integracije koju su provele mnoge burze na način da su vlasnici i burze i depozitorija u pojedinoj državi isti", istaknula je Gažić. To omogućava usklađenost u poslovnoj strategiji u cijelom lancu trgovanja, od nastanka transakcije do konačnog namirenja, dodaje nova-stara čelnica burze. 

Komentirajte prvi

New Report

Close