Mirovinci bi više od 6 kuna po dionici

Autor: Tomislav Pili , 18. ožujak 2018. u 10:47
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Za očekivati je da će i ove godine mirovinski fondovi podnijeti protuprijedlog na odluku o upotrebi dobiti.

Skupština dioničara Hrvatskog telekoma sazvana za 24. travnja prema svemu sudeći ni ove godine neće proteći bez protuprijedloga društava za upravljanje mirovinskim fondovima na prijedlog dividende. Najveći domaći telekom u četvrtak je objavio poziv na skupštinu na kojem će dioničari raspravljati o dividendi od šest kuna po dionici.

'Stara priča'
Naime, kompanija od lanjske dobiti od 841,2 milijuna kuna dobiti namjerava za isplatu dioničarima izdvojiti malo više od 490 milijuna kuna. Inače, ovo je već treća uzastopna godina da HT isplaćuje šest kuna po dionici. "Ovo je već postala uobičajena HT-ova dividenda, a da i dalje nije jasno zašto zadržavaju toliku količinu gotovine na računu", izjavio nam je jedan predstavnik mirovinskih fondova koji je želio ostati anoniman.

Prema njegovim riječima, za očekivati je da će i ove godine mirovinski fondovi podnijeti protuprijedlog na odluku o upotrebi dobiti. Podsjetimo, podaci iz bilance pokazuju da je HT krajem prošle godine držao 2,91 milijardu kuna gotovine na računu, 15,5 posto više nego godinu ranije. Analitičar Erste banke Davor Špoljar ističe kako dividenda od šest kuna predstavlja omjer isplate dividende od oko 57 posto, što je blizu donje granice od 50 posto. 

"Trenutna bilanca omogućava isplatu znatno većih iznosa, a kako je povrat na kapital oko sedam posto, te niske kamate ne omogućavaju profitabilno reinvestiranje zadržanih zarada, vjerujemo da bi povećanje intenziteta isplate bilo pozitivno percipirano od strane investitora. Kompanija ima i mogućnost otkupa vlastitih dionica, što bi s poreznog aspekta bilo još i prihvatljivija opcija za dioničare, međutim kompanija je dosta suzdržana i na tom polju", smatra Špoljar. Na lanjskoj skupštini dioničara protuprijedlog je podnio Raiffeisen tražeći da se isplati dividenda od 11,09 kuna po dionici i time isplati cijela nekonsolidirana neto dobit za 2016. godinu. 

Lani ih odbili
Protuprijedlog nije usvojen. Raiffeisen je zajedno s tadašnjim Hypo-Alpe-Adria Investom i 2016. tražio 10,33 kuna dividende. Raiffeisen fond kategorije B najveći je dioničar među mirovincima sa 9,02 posto udjela u HT-u.  Na pitanje što kažu na ovogodišnju dividendu te hoće li i ove godine podnijeti protuprijedlog, iz Raiffeisena su poručili kako ne mogu komentirati jer je njihov čelnik Damir Grbavac ujedno i član Nadzornog odbora HT-a. Bez komentara su i iz AZ mirovinskog fonda koji je drugi najveći dioničar s 2,35 posto.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pitanje za mirovince:

Koliko će dobiti dividende za svoje uloge tj. naše buduće mirovine u npr. Ingru, Agrokorove perjanice i sl. ulaganja?

New Report

Close