Približavanje Ukrajine EU glavobolja je za Poljsku

Autor: Tomislav Pili , 30. siječanj 2018. u 22:00
Procjenjuje se da u Poljskoj trenutno radi 1,5 milijuna Ukrajinaca/FOTOLIA

Bruxelles je prošle godine olakšao dobivanje viza za Ukrajince koji radije biraju za posao zapadne, bogatije države.

Približavanje Ukrajine Europskoj uniji i olakšavanje viznog režima za ukrajinske građane zadaje sve veće glavobolje poljskoj monetarnoj politici. 

Kako je u intervju listu Dziennik Gazeta Prawna izjavio Adam Glapiński, predsjednik poljske središnje banke, glavno je pitanje hoće li tamošnje gospodarstvo pronaći u budućnosti dovoljno radnika iz Ukrajine i Bjelorusije kako bi nadoknadilo nedostatak domaće radne snage, prenosi Reuters.

Odlazak mladih
Snažan rast poljskog gospodarstva – prošle godine BDP je porastao za 4,5 posto – rezultirao je i nikad nižom nezaposlenošću. Stopa nezaposlenosti u prosincu se zadržala na 6,6 posto, ali valja naglasiti kako niskoj nezaposlenosti, uz starenje stanovništva, obol daje i odlazak mladih u zapadne, bogatije države.  Naime, od 38 milijuna Poljaka, u zemlji radi tek njih 16 milijuna. Veća zaposlenost povlači za sobom – uz rast javne potrošnje – i veću osobnu potrošnju, a to pak dovodi do viših cijena, odnosno rasta inflacije.

Kako je u razgovoru za portal Politico izjavio ministar gospodarstva Jerzy Kwieciński, posljednjih je godina glavni pokretač ekonomskog rasta bila osobna potrošnja kao posljedica stalnog rasta plaća, višeg povjerenja potrošača te zaposlenosti. Adam Glapiński je napomenuo kako neće okolišati povećati kamatne stope kada Europska središnja banka započne s ciklusom povećanja cijene novca. "Volio bih da cijena novca ostane nepromijenjena ove i iduće godine", dodao je Glapiński. Pravac poljske monetarne politike tako umnogome određuje mogućnost daljnjeg privlačenja radnika iz Ukrajine i Bjelorusije, dva glavna bazena strane radne snage za poljske kompanije.  

Bez radne dozvole
Procjenjuje se da u Poljskoj trenutno radi 1,5 milijuna Ukrajinaca, a dio njih zaposlen je "na crno", bez radne dozvole.  No, poljskom gospodarstvu treba daleko više radne snage.

Poljska Udruga poduzetnika i poslodavaca još je prije dvije godine procijenila da gospodarstvu nedostaje pet milijuna radnika kako bi održalo rast. Međutim, Bruxelles je lani  olakšao dobivanje viza za Ukrajince, pa se poljski poslodavci pribojavaju da će radnici iz te države radije za odredište birati zapadne države nego Poljsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close