Velika većina građana Hrvatske konzumira ribu (87%), a izrazito visoki postotak konzumacije ribe zabilježen je u regiji Istra i Primorje (97%), dok je takva tendencija niža u kontinentalnim regijama Sjeverne (78%) i Središnje Hrvatske (82%). Stanovnici Hrvatske najčešće konzumiraju oslića (40%), srdelu (38%) i šarana (24%), dok je redoslijed na razini regija drugačiji. Tako u Slavoniji i Središnjoj Hrvatskoj se na jelovniku najčešće nalazi šaran, u Sjevernoj Hrvatskoj i Zagrebu prvo mjesto zauzima oslić, dok stanovnici Dalmacije i Istre te Primorja favoriziraju srdelu. Hrvatski potrošači konzumiraju ribu kod kuće jednom ili nekoliko puta tjedno (71%), s učestalijom konzumacijom jednom tjedno (44%) i s izraženijom frekvencijom u jadranskim regijama – Dalmaciji, Istri i Primorju. Za razliku od konzumacije kod kuće, riba se uglavnom konzumira izvan kuće samo nekoliko puta godišnje (75%). Prosječno kućanstvo troši manje od kilograma (45%) ili 1–2 kg (47%) ribe po obroku, što iznosi otprilike 0,4 kg po članu kućanstva.
87 posto
građana Hrvatske konzumira ribu
Navike potrošača
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu