Demokrat ulaže 30 mil. USD u rušenje Trumpa, Oprah razmišlja o kandidaturi

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2018. u 15:00
Predsjednik SAD-a Donald Trump/REUTERS

Pred Amerikancima su izbori za Predstavnički dom, tijelo koje iznosi formalne optužbe protiv dužnosnika i može biti prvi korak prema opozivu.

Američki demokrat Tom Steyer najavio je da će s 30 milijuna dolara financirati izbor demokratskih kandidata u Predstavnički dom američkog Kongresa kako bi republikancima preoteli dominaciju i u konačnici smijenili predsjednika Donalda Trumpa. 

Steyer je već potrošio milijune dolara na oglase kojima je tražio opoziv predsjednika Donalda Trumpa. Sada je najavio da se neće osobno kandidirati, no nastavit će provoditi nacionalnu kampanju za Trumpov opoziv. "Borim se za odlazak Donalda Trumpa s dužnosti i vlasti", rekao je Steyer. Predstavnički dom tijelo je koje iznosi formalne optužbe protiv nekog dužnosnika i to bi mogao biti prvi korak prema opozivu predsjednika Trumpa.

O slučaju presuđuje Senat. Steyerovih 30 milijuna bit će iskorišteno za mobilizaciju mladih glasača u deset ključnih država: Floridi, Virdžiniji, Wisconsinu, Michiganu, Nevadi, Kaliforniji, Pennsylvaniji, New Hampshireu i Arizoni. Amerikanci će u studenome birati zastupnike za 34 mjesta u Senatu i svih 435 mjesta u Predstavničkom domu. "Osjećam se dužnim organizirati i mobilizirati američke birače. Oni moraju biti najveća snaga u američkoj politici", rekao je Steyer na konferenciji za tisak u Washingtonu.

U međuvremenu, iz Bijele kuće stižu vijesti kako bi se Trump "vrlo rado sučelio s Oprah Winfrey u predsjedničkoj utrci 2020.".Komentar je stigao nakon što je na društvenim mrežama popularna voditeljica dobila podršku kao moguća predsjednička kandidatkinja, a zaslužila ju je angažiranim govorom prigodom svečane dodjele Zlatnih globusa. "Veselimo se svakom izazovu , rekao je glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley.

CNN je objavio vijest da Oprah Winfrey vrlo aktivno razmišlja o uključivanju u predsjedničku utrku, navodeći kao izvor dvoje njenih bliskih prijatelja. Winfrey je u svojim ranijim istupima izjavljivala kako se ne misli kandidirati za predsjednicu, ali Los Angeles Times je citirao izjavu njezinog dugogodišnjeg poslovnog i životnog partnera Steadmana Grahama prema kojoj bi ona "to posve sigurno učinila".Magazin Forbes je njezino osobno bogatstvo procijenio na tri milijarde dolare, što je pola milijarde manje od aktualnog predsjednika.

Komentirajte prvi

New Report

Close