Svih 12 osumnjičenih dalo iskaz, Todorićima se ne žuri natrag

Autor: Saša Paparella , 19. listopad 2017. u 08:41
Ante Todorić vraća se već ovaj tjedan, Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Sudac istrage treba odlučiti hoće li ih pustiti da se brane sa slobode.

U Državnom odvjetništvu u utorak su tužitelji ispitivali osumnjičenike privedene tijekom akcije Agrokor, menadžere i bliske suradnike Ivice Todorića.

Iskaz su dali Damir Kuš-trak, Piruška Canjuga, Mislav Galić, Ivan Crnjac, Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Hrvoje Balent, Alojzije Pandžić, Ivica Sertić i Marijan Alagušić. Posljednji su ispitani Olivio Discordia i Sanja Hrstić iz revizorske kuće Baker Tilly Hrvatska, a potom su svi vraćeni u policijski pritvor na Oranice.

Sudac istrage treba odlučiti hoće li se oni braniti sa slobode ili će im odrediti istražni zatvor, a što je za sve osumnjičenike zatražilo županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike postupka. Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić izjavio je kako je njegov klijent krenuo prema Hrvatskoj, gdje će stići do kraja tjedna, te je demantirao medijske napise da je Todorić angažirao londonskog odvjetnika Michaela O’Kanea, stručnjaka za postupak izručenja. Nije istina da je angažirao odvjetnike u Velikoj Britaniji, kaže Čogurić, no ne zna je li netko drugi iz obitelji Todorić to učinio. “Rečeno mu je da se vodi postupak i, ako želi doći, da dođe. On se polako sprema, pitanje je samo hoće li doći sutra ili prekosutra. Krenuo je. Do kraja tjedna bit će ovdje. Dobili smo poziv za ročište na kojem će se odlučivati o istražnom zatvoru i, ako se pojavi, završit će u istražnom zatvoru”, rekao je Čogurić.

 

člana

obitelji Todorić zasad su izbjegla privođenje

Na pitanje postoje li argumenti protiv tog postupka, Čogurić je ustvrdio kako je sada apsurdna teza da bi se utjecalo na svjedoke, jer se postupak vodi mjesecima. “Opasnost od bijega je eliminirana, on će se pojaviti”, uvjeravao je nazočne odvjetnik Čogurić. Istaknuo je kako nema zakonske osnove da se protiv njegova klijenta zatraži istražni zatvor, dodavši kako je odlazak Todorića u London bio “poslovne prirode”.

Ministar financija Zdravko Marić, uoči sjednice Vlade, još je jednom odbacio sve optužbe na račun toga da je znao za stanje u Agrokoru.

“Od prvog dana vrlo sam svjestan svoje odgovornosti i uloge ministra financija. Prošli smo već glasovanje o povjerenju u Sabru. Tada sam argumentima časno i dostojanstveno branio i sebe i funkciju ministra. Optužbe su bile neutemeljene. Smatram da ono zbog čega me treba ocjenjivati su rezultati, a ne to što sam radio negdje. Puno puta sam objasnio svoju ulogu u Agokoru”, rekao je Marić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close