‘Primjenom nove tehnologije mogli bi reciklirati 100% komunalnog otpada’

Autor: Borivoje Dokler , 19. rujan 2017. u 22:00
Đuro Horvat, predsjednik tvrtke Tehnix/ Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

MBO-Te tehnologija ne isključuje selektivno odvajanje i prikupljanje, nego se istovremeno mogu odvijati kombinirani procesi u reciklaži.

S Đurom Horvatom, predsjednikom međimurske kompanije Tehnix koja je razvila brojna inovativna rješenja i tehnologiju za zbrinjavanje i industrijsku reciklažu komunalnog otpada, razgovarali smo o strategiji gospodarenjem otpada u Hrvatskoj, problemima s kojima se susreće selektivno prikupljanje i odvajanje te rješenjima koje donosi MBO-Te tehnologija.  

Hrvatska je na europskom dnu po količinama nerazvrstanog otpada na deponijama. Prema EU direktivama do 2020. na odlagalištima ne bi smjelo završiti niti kilogram nerazvrstanog otpada, a 50 posto ukupnog otpada trebalo bi se reciklirati. Može li Hrvatska ispuniti te ciljeve ili će morati plaćati penale? 
Zbrinjavanje otpada u skladu s održivim razvojem u svijetu je tek na početku. Gotovo 95% otpada odlaže se na deponije što uzrokuje globalni problem odnosno klimatske promjene planete Zemlje. Slično je i u Republici Hrvatskoj. Potrebne su suvremene tehnologije kojima se može postići kvalitetna reciklaža komunalnog otpada i njegovo ponovno vraćanje u industriju. Kompanija Tehnix razvila je novu MBO-Te tehnologiju za industrijsku reciklažu komunalnog otpada koja omogućuje da sav otpad iz domaćinstva sakupljamo u istu kantu, isti kontejner ili preskontejner i to bitno pojeftinjuje proces. Sakupljanje treba puno manje energije za preradu i baliranje, a dobiva se više sirovina. Dakle, potrebno je promijeniti strategiju gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj i tako izbjeći moguće penale. Osim toga, svima je jasno da dosadašnji model nije dao očekivane rezultate. Izgubili smo puno vremena i novaca, a nismo postigli očekivane ciljeve niti preuzete obveze iz Europske unije.

Možete li konkretnije objasniti što bi donijela šira upotreba MBO-Te tehnologije i što je njena prednost u odnosu na dosad favorizirano selektivno odvajanje i prikupljanje otpada?
Moram reći da je dosadašnji način gospodarenja otpadom u Hrvatskoj vrlo skup i građani ne mogu plaćati stalna poskupljenja, to više što imamo stabilnu i precijenjenu kunu. Masovnom primjenom MBO-Te tehnologije cijena prikupljanja otpada drastično bi se smanjila, otvorila bi se nova radna mjesta, a komunalna poduzeća, odnosno država mogla bi zarađivati na korisnim sirovinama koje sada završavaju na deponijama i zagađuju okoliš. Još uvijek većina u Hrvatskoj zagovara primarno sortiranje na kućnom pragu. To je točno jer nije bila razvijena nova MBO-Te tehnologija Tehnix koja ne isključuje dosadašnje napore u selektivnom odvajanju i prikupljanju, nego se istovremeno mogu odvijati kombinirani procesi u reciklaži miješanog i predsortiranog otpada. To je tehnološko otkriće Tehnixa čijim postupkom se može reciklirati 100% otpada. Ne trebaju nam nova odlagališta – deponije, ne treba zagađivati podzemne pitke vode, ne trebaju nam skupi uređaji za pročišćavanje voda, možemo kompostirati otpadne muljeve iz postojećih uređaja za pročišćavanje voda. Važno je reći da na krovištima novih MBO-Te tvornica proizvodimo više struje iz obnovljivih izvora nego nam je potrebno za vlastiti pogon. Mi za potpunu preradu otpada trebamo svega 5 kW energije po toni dopremljenog miješanog komunalnog otpada, a to je manje od jedne kune za tonu obrade otpada. Naravno da primarna selekcija nije potrebna tamo gdje ćemo imati izgrađene MBO-Te tvornice. Zbog toga moramo graditi odmah najbolje tehnologije u gospodarenju otpadom i postići najbolje rezultate u reciklaži komunalnog otpada. 

Cijena obrade otpada uvelike ovisi o odvozu i prekrcajnim stanicama. Donose li vaša rješenja na tom polju prednost u odnosu na ostale proizvođače? 
Da, izgradili smo puno tvornica širom svijeta koje trajno dobro funkcioniraju, recikliraju milijune tona otpada koji se ne odlaže na deponije, nego ponovno vraća kao sirovina u industriju iz koje nastaju proizvodi nove generacije za potrebe globalnog tržišta. Prednost postrojenja Tehnix je upravo u tome što su tipska, mobilna i fleksibilna u odnosu na kapacitete obrade te prije svega mogu se graditi uz postojeće deponije što znatno smanjuje troškove obrade i odvoza komunalnog otpada. Najsretniji bi bili građani jer bi manje plaćali, priroda jer bi bila manje zagađena i ne bi se stvarale štetne emisije CO? koje uzrokuju klimatske promjene. To je veliki napredak u zaštiti prirode kojoj svi pripadamo i s kojom moramo živjeti – tada ćemo stvarati sretniju budućnost. Da bi se svijet dalje uspješno razvijao mora imati jasno održivu strategiju i koristiti ona znanstvena i tehnološka otkrića kojima se postižu najbolji rezultati reciklaže te održivi život na planeti. Korištenjem MBO-Te tehnologije možemo postići cirkularnu ekonomiju i zaustaviti klimatske promjene.  

Nedavno je Tehnix u ključnom nacionalnom dokumentu za realizaciju EU programa namijenjenih području istraživanja, razvoja i inovacija spomenut kao hrvatski lider u proizvodnji posebnih komunalnih vozila, separatora visokog protoka i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Tvrtka je nositelj brojnih međunarodnih priznanja i nagrada, a vi osobno bili ste proglašeni EY poduzetnikom godine. Motiviraju li vas ta priznanja i utječu li na  poslovanje tvrtke u smislu da ste bolje prepoznati i više cijenjeni? 
Da, borimo se s interesnim skupinama koje ne žele promjene dosadašnjeg sustava. To je strašno. Svako novo priznanje je dodatna motivacija za razvoj i postizanje novih dostignuća i boljih rezultata u poslovanju, pa tako i u razvoju novih proizvoda i tehnologija. Svakako da svaki uspjeh i nagrada rezultiraju s novim mogućnostima koje mogu doprinijeti općem napretku čovjeka kao pojedinca, ali i poduzeća kao cjeline. Svrstavanje Tehnixa u red trendsetera EU dovoljno govori koliko smo uspješni te otvara vrata za jedan sasvim novi cilj i stvara zaokret u bolju budućnost u Hrvatskoj. Siguran sam da će to doći vrlo brzo.

Komentirajte prvi

New Report

Close