Domaća industrija je još 2.0, u EU već i 4.0

Autor: Darko Bičak , 19. rujan 2017. u 22:01
Siemens je jučer u Zagrebu predstavio i svog robota Titana/Matija Habljak/PIXSELL

Očekuje se da će najkasnije do 2020. svi uređaji biti umreženi preko weba, rečeno je na konferenciji.

Korporacije ulažu milijarde eura u istraživanje i razvoj kako bi poboljšali svoje proizvode, a izuzetak nije ni Siemens koji za inovacije troši četiri do pet posto prihoda, četiri milijarde eura godišnje, rekao je Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska na konferenciji Siemens Digitalization održanoj u ponedjeljak u Zagrebu.

Pojasnio je da se događa digitalizacija i umrežavanje industrije, tzv. 4.0 industrija, a tvrtke i države koje se tome ne prilagode će vrlo brzo biti u problemu. "Od CD-a je prošlo 30-ak godina, a od pametnog telefona 10. Digitalizaciju živimo, a da toga često nismo ni svjesni", kaže Fogec. Herbert Vitzhum iz Siemensa Austrija ističe da će do 2020. biti umreženo 50 milijardi raznih uređaja, što će internetu donijeti sasvim drugu dimenziju.  

 

Fogec

Naša tvrtka na inovacije troši godišnje četiri milijarde eura.

"U svijetu je pohranjeno na serveru 50 posto svih objavljenih informacija, no svega 0,5 posto ih je analizirano i koristi se. Desetogodišnjaci su danas u potpunosti digitalizirani. No, ne možemo čekati 20-ak godina dok oni ne stupe na scenu, već moramo djelovati odmah", kaže Vitzhum.

Hrvatska je među najslabije digitaliziranim industrijama u EU. Nedjeljko Štefanić, voditelj projekta digitalizacije industrije u Hrvatskoj, ističe da je domaća industrija još na standardu 2.0,  te da RH mora najprije, naravno ubrzanim korakom, prijeći na 3,0 (kompjuterizacija i automatizacija), a tek onda dostići 4,0 (umrežavanje strojeva i procesa, umjetna inteligencija).

Komentirajte prvi

New Report

Close