Hrvatska agencija za hranu objavila je izvješće o riziku prisutnosti virusnog krpeljnog encefalitisa u kozjem mlijeku u Hrvatskoj, u kojem stoji kako konzumiranje sirovog kozjeg mlijeka te proizvoda od njega predstavlja visoki rizik za obolijevanje od ove opasne bolesti, koja može imati i smrtni ishod. Koze se na ispaši mogu zaraziti nakon uboda zaraženog krpelja te se virus prenosi u njihovo mlijeko u kojem, nakon mužnje, može na temperaturi od 4 °C preživjeti do čak dva tjedna, a u maslacu i do dva mjeseca.
Zagrijavanjem se virus može donekle smanjiti no u potpunosti ga uništava samo pasterizacija. Kako stoji u izvješću, u Europi su zabilježeni i slučajevi infekcije putem konzumacije sirovog kravljeg i ovčjeg mlijeka te sira od nepasteriziranog mlijeka, no daleko su rjeđi od infekcije preko kozjeg sirovog mlijeka i proizvoda od njega.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Jesu oni ozbiljni? Epidemijom nazivati sedmero oboljelih? I unutar 20 godina (!!!) upozoravati na sirovo kozje mlijeko gdje je sveukupno 7 ljudi oboljelo od konzumacije, a svi ostali slučajevi su zapravo ubodi komaraca.
Jel' se oni uopće bave nečime?
"rizik od oboljenja nakon konzumacije sirovog kozjeg mlijeka i dalje ostaje velik", a SEDAM ljudi oboljelo unutar 20 godina. Jel oni znaju uopće što znači veliki rizik i kako se računa statistika? Što oni uopće rade?
statistika ? pa njihov najviši domet je očito brojanje koza do 100
Jesu oni ozbiljni? Epidemijom nazivati sedmero oboljelih? I unutar 20 godina (!!!) upozoravati na sirovo kozje mlijeko gdje je sveukupno 7 ljudi oboljelo od konzumacije, a svi ostali slučajevi su zapravo ubodi komaraca.
Jel’ se oni uopće bave nečime?
“rizik od oboljenja nakon konzumacije sirovog kozjeg mlijeka i dalje ostaje velik”, a SEDAM ljudi oboljelo unutar 20 godina. Jel oni znaju uopće što znači veliki rizik i kako se računa statistika? Što oni uopće rade?
virus kojeg ne mogu ni detektirati uzrokuje bolest?
Uključite se u raspravu