Hrvatski Nestlé za radnike osniva mirovinski fond

Autor: Tomislav Pili , 05. srpanj 2017. u 07:56
Miljenko Vaić, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u Nestlé Adriatic/Goran Stanzl/PIXSELL

Podružnica švicarskog prehrambenog diva odabrala je Erste za upravljanje njihovim fondom.

Nakon godinu i pol jedna se kompanija u Hrvatskoj za svoje zaposlenike odlučila osnovati zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF) što ukazuje na sve izraženiju svijest o potrebi dodatne štednje za mirovinu. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga prošloga je tjedna odobrila Erste društvu za upravljanje mirovinskim fondovima osnivanje i upravljanje Nestlé ZDMF-om.

Zadovoljni dogovorom 
Hrvatska podružnica švicarskog prehrambenog diva u ulozi je pokrovitelja kojem se omogućuje aktivno sudjelovanje u planiranju i provođenju investicijske politike fonda, ističu iz Erstea. "Zadovoljni smo postignutim dogovorom s Nestlé Adriatic o osnivanju dobrovoljnog mirovinskog fonda čija će investicijska politika biti prilagođena dobi i strukturi zaposlenih", navode iz tog društva.

 

775,6 milijuna

kuna iznosi imovina kojima upravlja 18 ZDMF-ova

Nestléov fond namijenjen je svim zaposlenicima tvrtke, a kojima predstavlja pogodnost u vidu dodatnog oblika štednje, ističe Miljenko Vaić, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u Nestlé Adriaticu. "Osnivanjem ovog fonda tvrtka nastoji osigurati veću sigurnost svojim zaposlenicima nakon odlaska u mirovinu. Svi zaposlenici mogu se pridružiti fondu u bilo kojem trenutku, a pristup je dobrovoljan", ističe Vaić.

Tvrtke i sindikati
Erste upravlja s dva ZDMF-a, Cestarskim fondom te fondom matične Erste banke koji je započeo s radom 29. prosinca 2015. i najmlađi je ZDMF neke privatne tvrtke. Trenutno u Hrvatskoj posluje 18 zatvorenih mirovinskih fondova kojima su pokrovitelji, osim kompanija, i sindikati. Najmlađi ZDMF Treći horizont osnovan je krajem prošle godine, a pokrovitelj mu je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. No, sudeći prema odgovoru Erstea, svijest poslodavaca o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji sve više raste. "Bilježimo značajan rast broja poslodavaca koji pokazuju interes za dobrovoljnu mirovinsku štednju kako bi svojim zaposlenicima pomogli u dodatnim izdvajanjima za mirovinu. Dobrovoljna mirovinska štednja poslodavcima donosi poreznu olakšicu za uplate do 6000 kn godišnje po zaposleniku, predstavlja porezno priznati rashod i umanjuje osnovicu poreza na dobit", zaključuju u Ersteu..

Komentirajte prvi

New Report

Close