Ni urod koji bi zbog lošeg vremena mogao ove godine biti manji i za četvrtinu neće ugroziti poziciju Srbije kao drugog svjetskog proizvođača šljiva, odmah iza Kine, pišu Večernje novosti. Srbija ima pod šljivama gotovo 78.000 hektara, s kojih se godišnje ubere između 300.000 i 450.000 tona plodova.
“Priča sa šljivama poslednjih se nekoliko godina znatno promijenila i više ne sliči na ono što smo nekad imali”, kaže Evica Mihaljević iz Udruženja Plodovi Srbije. “Sve više voćara se odlučuje da šljive bere ručno, s peteljkom, i da ih tako, posebno one ekstra klase, plasira u prodaju. Takve šljive najčešće se odmah hlade i nalaze svoj put do Rusije. Drugi dio, također dobre kakvoće, sječe se ručno ili strojno i plasira se na tržište. Preostale šljive prerađuju se sušenjem, dok se prezreli plodovi koriste za pekmez i rakiju”, objašnjava Mihaljević.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu