Evo što trebate napraviti ako zabunom ulijete pogrešno gorivo i koliko će koštati popravak štete

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2017. u 09:31
Foto: Thinkstock

Bez obzira na to je li riječ o benzinu ili dizelskom gorivu, procedura je ista.

Danas, kada živimo tristo na sat, kada se svakodnevno utrkujemo s vremenom i obavezama, u svakodnevnoj žurbi i strci vozačima se vrlo lako može dogoditi da umjesto benzina u spremnik automobila utoče dizel ili da dizelsko gorivo “zamijene” eurosuperom.

I tada u pravilu nastaju pravi problemi za vlasnika automobila. Jer ne samo što će automobil vrlo brzo stati, pa će to vlasnika u prvom trenutku stajati gomilu živaca, nego će u nastavku priče to osjetiti i na vlastitom džepu.

Naime, u slučaju točenja pogrešnog goriva nema druge nego zaustaviti automobil, ako uopće krene, te nazvati vučnu službu koja će vozilo odvući u ovlašteni servis na “ispumpavanje” spremnika i daljnje “pretrage” kako bi se ustanovila veličina kvara, piše Slobodna Dalmacija.

Ako čovjek na vrijeme primijeti pogrešku, odnosno ako odmah prekine točenje i ne ulije više od pet posto pogrešnog goriva, nikakve štete neće biti. Dovoljno je napuniti što više “pravog” goriva, po mogućnosti do vrha spremnika, i ta mala količina izgubit će se u masi.

Bez obzira na to je li riječ o benzinu ili dizelskom gorivu, procedura je ista. U 90 posto slučajeva događa se da se u spremnik automobila s dizelskim motorom utoči benzin. Ako je vozač, shvativši što je napravio, odustao od paljenja motora, gorivo neće doći do sustava za ubrizgavanje pa je i procedura jednostavnija.

Minimalni trošak 1000 kuna

Minimalni trošak pogrešnog točenja goriva stajat će vlasnika između 1000 i 1500 kuna. Naime, prema cjeniku HAK-a, prijevoz neispravnog automobila na gradskom području plaća se oko 350 kuna (ako se ne posjeduje iskaznica HAK-a). Tome treba pridodati iznos od oko 400 kuna pogrešno utočenog goriva.

U servisu filtar goriva, ovisno o vrsti i vrijednosti automobila, košta između 100 i 700 kuna. Uz to, sam posao oko pražnjenja spremnika goriva naplaćuje se između 200 i 400 kuna. Kad se sve to zbroji, minimalni je trošak oko 1000 kuna, naravno uz napomenu da ste imali sreće pa nije trebalo mijenjati dizne.

Komentirajte prvi

New Report

Close